facebook
advert

Как да рекламирам онлайн бизнеса си и да постигна успех?

Защо трябва да рекламирате своя онлайн бизнес?

Тъй като интернет все повече се превръща в основна част от ежедневието, много фирми последваха примера и преместиха своята дейност изцяло онлайн. Ако все още не сте рекламирали бизнеса си онлайн, сега е моментът. Ако искате да разберете “как да рекламирам онлайн бизнеса си и да постигна успех?”, сте на правилното място.

Ето три причини, поради които трябва да рекламирате бизнеса си онлайн:

  1. Ще достигнете до по-широка аудитория – Първата причина да рекламирате бизнеса си онлайн е, че ще можете да достигнете до по-широка аудитория, отколкото бихте направили, ако използвате само офлайн маркетингови методи. С офлайн маркетинга има толкова много хора, до които можете да достигнете в рамките на вашата общност или целева демографска група. Но когато насочите маркетинговите си усилия онлайн, изведнъж целият свят се превръща във ваша аудитория. Можете да се свържете с всеки, с интернет връзка!
  2. Рентабилно е – маркетингът на Вашия онлайн бизнес не само ще ви позволи да достигнете до повече хора, но също така ще ви позволи да го направите на малка част от цената на традиционните маркетингови методи като печатни реклами или телевизионни реклами. Има много безплатни или евтини начини да рекламирате бизнеса си онлайн, като например чрез социални медии или като създадете блог. И дори ако решите да инвестирате в платена реклама, тя пак ще бъде по-евтина от повечето офлайн маркетингови техники.
  3. Можете да се насочите към конкретни клиенти – Когато рекламирате бизнеса си онлайн, можете да използвате различни опции за насочване, за да сте сигурни, че само онези, които се интересуват от това, което предлагате, виждат Вашите реклами. Това не е възможно с офлайн методи като телевизионни реклами, защото всеки, който ги види, ще бъде изложен на вашето съобщение, независимо дали го иска или не. Но с онлайн рекламиране, като например чрез Google AdWords, можете конкретно да насочвате клиенти въз основа на неща като тяхното местоположение, възрастова група, пол, интереси и дори история на предишни търсения. Това гарантира, че всеки човек, който види рекламата ви, е по-вероятно да се заинтересува от това, което предлагате, което го превръща в по-надежден клиент и има по-голям шанс да се превърне в плащащ клиент.

Първата стъпка към ефективния маркетинг е създаването на план.

Твърде често фирмите се отказват от създаването на маркетингов план, като вместо това избират да се съсредоточат върху други области на своята дейност. Това може да е грешка – без подробен план е трудно да проследите напредъка и да видите кои стратегии работят (и кои не).

Създаването на ефективен маркетингов план не трябва да бъде трудно или отнемащо време. Всъщност, с известно внимателно планиране и обмисляне, можете да създадете изчерпателен документ, който ще служи като пътна карта за Вашите маркетингови усилия.

Ето няколко съвета за съставяне на ефективен маркетингов план:

  1. Определете вашите цели и целева аудитория. Преди да можете да разработите каквато и да е стратегия, трябва да знаете какво се опитвате да постигнете и до кого се опитвате да достигнете. Какви са вашите цел. Как искате да измерите успеха? Към какви демографски данни се насочвате? Отговорите на тези въпроси ще оформят останалата част от Вашия маркетингов план.
  2. Проучете конкуренцията си. Отделете време, за да научите за другите бизнеси във Вашата индустрия или ниша. Какво правят добре? Къде не достигат? Разбирането на Вашата конкуренция ще Ви помогне да идентифицирате области, в които можете да се откроите.
  3. Разработете съобщения и изявления за позициониране. След като разберете коя е Вашата целева аудитория и какво иска/има нужда, можете да започнете да разработвате послания, които резонират с тях. Тези твърдения трябва да са кратки, ясни и фокусирани върху това как вашият продукт или услуга отговаря на нуждите на Вашата клиентска база.
  4. Проучване на ключови думи: Ако част от Вашата цел включва по-високо класиране в страниците с резултати от търсачките, тогава проучването на ключови думи е от съществено значение. Използвайте инструменти като инструмента за планиране на ключови думи на Google AdWords, за да идентифицирате подходящи ключови думи за Вашия бизнес – ключови думи, които хората всъщност търсят, когато търсят продукти или услуги като вашите. Включете тези ключови думи в съдържанието на уебсайта си, профилите в социалните медии, плащането на кликване, реклами и т.н.т.

Ако все пак се чувствате неориентирани и смятате, че не може да се справите сами със задачата да създадете правилен плам за бизнеса си спрямо Вашата конкуренция, може да потърсите професионална помощ и да се свържете с мен. Една от услугите, които предлагам е SEO Оптимизация, която е тясно свързано с развитието на всеки онлайн бизнес.

Какво да правим след като сме установили маркетингов план?

След като очертаете своите цели, следващата стъпка е разработването на творчески стратегии за постигането им. Какъв вид съобщения ще резонират с Вашия целеви пазар? Кои канали трябва да използвате, за да достигнете до тях? Има безкрайни възможности, когато става въпрос за популяризиране на Вашия бизнес, така че е важно да мислите извън кутията и да измислите идеи, които са уникални и грабващи вниманието.

Оттам нататък е време да започнете да изпълнявате плановете си. Това включва всичко – от проектиране на реклами и създаване на публикации в социални медии до писане на статии в блогове и изпращане на имейл бюлетини. Отново, ключът тук е да останете креативни и да мислите извън кутията – ако всичките Ви конкуренти правят едно и също нещо, има голяма вероятност те да не изпъкнат в тълпата.
И накрая, не забравяйте, че последователното проследяване и измерване са от съществено значение за успеха на всяка маркетингова кампания. Като анализирате данните, можете да прецизирате подхода си според нуждите и да направите корекции, за да сте сигурни, че сте на път да постигнете желаните резултати.

Важното при рекламата в един онлайн бизнес

От същественно значение е да не забравяме, че за да работи един онлайн бизнес и оналйн магазин той трябва да има както реклама извън сайта, така и правилна On-page SEO Оптимизация. За целта е много важно фирмата, която наемаме за изработка на сайт, да знае какво върши, а не просто да ни вземе парите. За да разберем, че фирмата знае какво върши трябва да й зададем конкретни въпроси за това по какви проекти е работила и как ще развие маркетинговата ни стратегия. От съществено значение за всеки бизнесмен е и каква сума ще даде за изработка на сайт, затова трябва да знаем кавки са цените за изработка на сайт с включена SEO оптмизация.

Заключение

Вашият маркетингов план трябва да бъде документ, който редовно преглеждате и актуализирате, докато Вашата компания расте и се променя. Уверете се, че наблюдавате внимателно показателите си, за да можете точно да проследите успеха на маркетинговите си кампании. Това ще ви помогне да сте сигурни, че получавате най-доброто за парите си и ще ви позволи да направите необходимите корекции в бъдещите Ви кампании.

Силата на изкуствения интелект: Може ли тя да промени света?

Силата на изкуствения интелект: Може ли тя да промени света?

Всички сме чували за това колко развити са вече технологиите в днешно време. Но някои от нас не забелязват всъщност колко много са се развили от преди години. Докато други го правят. Може би Вие не сте забелязли, а може би сте, но и в двата случая мисля, че ще Ви е интересно за това, което ще говорим в темата, а именно изкуствения интелект и как той променя живота ни. За това как може би след време ще замести доста голяма част от хората и ще заема работните им места, а може би дори по-голяма отколкото предполагаме днес.

Някои от Вас може да са чували за проектите DALL-E и MidJourney. А може и да не сте, но това няма значение, в тази статия ще Ви обясня всичко, което знам за тях. Истината е, че аз съм удивен от напредъка на технологиите и точно затова реших да напиша статия за това. Смятам, че и много от Вас ще бъдат също толкова възхитени колкото мен.

Какво са DALL-E и MidJourney?

DALL-E и MidJourney са програми с изкуствен интелект, които създават изображения от текстови описания.

Dall-E е разкрита от OpenAI на 5 януари 2021 г. Тя използва версия за обучение с 12 милиарда параметри на трансформаторния модел GPT-3, за да интерпретира входовете на естествен език и да генерира съответните изображения.

Midjourney е независима изследователска лаборатория, изследваща нови среди на мислене и разширяване на въображението на човешкия вид. Алгоритъма, който създадоха работи по подобен начин на алгоритъма на DALL-E. Някои дори биха казали, че работи и по-добре, но Вие ще имате сами възможността да прецените това.

Когато говорим за изкуствен интелект, за какво точно говорим?

Изкуственият интелект е процес на програмиране на компютъра да взема решения за себе си. Това може да стане чрез редица средства, включително, но не само: машинно обучение. Тези програми обикновенно се програмират на Python и най-често изполват вече готови библиотеки подобни на TensorFlow, NumPy, OpenCV и други.

Ще заместят ли дизайнерите?

След като наскоро MidJourney пуснаха бета тест и много хора сега имат възможността да тестват системата и да видят действително колко бързо работи тя и колко красиви изображения генерира, много хора започнаха да се питат, дали всъщност тези програми няма да започнат наистина да заместват хората и да заемат работните им места.

За да разберете какво точно имам предвид сега ще се прехвърлим при DALL-E, а после и при MidJourney, за да може сами да видите с очите си за какво става въпрос.

Ще видите всъщност колко лесно е човек да се сдобие със снимка каквато или приблизително каквато иска, без да има каквито и да било познания по графичен дизайн, композиция, цветове и така нататък.

Като за начало, отиваме на страницата на DALL-E и кликаме “вход”, за да влезем в системата.

DALL-E

Вход в страницата на DALL-E

 

Имайте предвид, че Вие няма да имате възможността да влезете, защото нямате акаунт. За да си направите акаунт, трябва да се запишете за списъка им с чакащи. При тях нещата са малко по-сложни отколкото при MidJourney. Там е по-лесно, защото всеки има право на 25 безплатни генерирания, докато при DALL-E, трябва да те одобрят.

Ако Вие сте човек, на който вече му е станало интересно и искате да се запишете за участие в проекта на DALL-E, може да го направите като влезете в сайта им и попълните формата за кандидатстване. След като попълните формата е необходимо известно чакане от Ваша страна. Може да отнеме от 1 ден до 1 година, няма обявени срокове за одобрение. При мен отне около няколко месеца.

Нека се върнем на DALL-E. Влезли сме в системата. Тя изглежда ето така:

 

DAll-e-начална-страница

 

В полето, което виждате, можем да напишем каквото пожелаем и програмата ще ни го нарисува. Вижте отдолу какви невероятни генерации е направила в даден момент от времето.

 

DALL-E-INCREDIBLE-ARTS

 

Рибката в аквариума е създадена с изречението “3D render of a cute tropical fish in an aquarium on a dark blue background, digital art”, а сладурското чудовище вдясно е създадено с “A photo of a white fur monster standing in a purple room”. Невероятни художествени изпълнения, независимо от каква гледна точка се опитваш да видиш нещата. Поне мое мнение.

А сега нека да видим ние какво ще можем да измислим. Винаги се опитвам да тествам приложенията, независимо какви са те, по възможно най-простия начин. А именно като им дам възможност да покажат въображение. Затова и смятам да започнем с нещо много малко. Например с думите:
“Черна котка с червени очи, която стои пред храст в тъмното”. Накрая на изречението смятам да добавя и думичката “vaporwave”. Много от Вас сега ще се запитат какво означава това. Vaporwave е музикален жанр и стил на визуално изкуство, който се появява в началото на 2010-те години. Характеризира се с носталгична естетика, която черпи от поп културата на 80-те и 90-те години, често с елементи на дигитално глич изкуство. Музиката често се описва като “хипнагогична” или “подобна на сънища” и се свързва с възхода на интернет културата и мем културата.

Да видим какво ще стане, че нямам търпение. Значи да преговорим, пишем следното – “Черна котка с червени очи, която стои пред храст в тъмното”, но на английски, защото алгоритъма още не говори български. На английски ще изглежда по-този начин: “A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave”. Нека видим какво ще получим.

Снимката се генерира…, генерира се…,

 

DALL-E-LOADING

 

Бум, бам имаме снимки на котка с червени очи в тъмното пред храст:

 

Screenshot 2022-08-24 at 20-52-21 DALL·E

 

Малко не ми е хванало идеята за vaporwave-а, но какво да се прави, все пак е тестов софтуер.

 

DALL·E 2022-08-24 20.53.53 - A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave

 

Като я гледам тая котка и на мен ми идва да се разплача. Все едно е тъжна, не знам защо. Може да не е хапвала тази вечер. Ако е котката на най-добрия ми приятел, може и да не е, особено ако той е на почивка и ме е оставил пак аз да я храня.., но това е друга тема.

Нека пробваме същото, но добавяйки “pixelart” накрая. И ако някои ме попита какво е “pixelart”, мога да му обясня, но тьй като не сме в курс по изкуствознание, няма да го направя тук, може да ми пише на лично. Всъщност си нямам на представа дали в курсовете по изкуствознание обясняват такива неща, никога не съм участвал в такъв курс.

Хора получи се нещо жестоко яко. Поне този път ме разбра за пикселизирането и картинките според мен станаха много яки. Вие какво мислите?

 

Screenshot 2022-08-24 at 20-57-47 DALL·E

 

Съсвем спокойно някой с интерес в създаването на игри може да ползва картинките за някакъв бос в играта или нещо такова, особено ако е пиксел 2d игра със сценарии и разговори. Ще стане жестоко!

 

EDITEDCAT

 

Робе? Slave, master, това не го ли забраниха да се използва попринцип? Както и да е, ако някой се оплаче ще променя картинката, за сега нека приемем, че е ок.

Хаха, майтапа настрана, но приложението е невероятно ако се замислите. Имайте предвид, че генерацията на тези изображения не отнема два часа, а само петнадесет секудни, в най-лошия случай ако изискването е прекалено сложно – една минута. Представяте ли си дали човек може да Ви нарисува такова нещо за по-малко от две минути? И дори, и да може дали ще Ви таксува толкова, че да Ви е полезно колкото ще Ви е сега, когато почти нищо няма да струва генерацията на подобно изображение.

Аз лично много се кефя, за Вас не знам. От друга страна е и притеснително, защото наистина има шанс да замени много хора и да ги лиши от работните им места, а това определено не е нещо, което се загърбва с лесна ръка. Никога не е приятно, когато технологиите лишават хора от препитанието им. Случва се постоянно около нас, понякога е за хубаво, друг път за лошо, но истината е, че напредъка не може да спре и няма, затова това, което можем да направим е да се развиваме заедно с него.

А сега нека след като приключихме с теста при DALL-E, да преминем към същия тест при MidJourney, за да видим и тяхната система как ще се представи.

MidJourney

За целта MidJourney за разлика от DALL-E ползват по-интересен похват. Написали са програмата и към нея са добавили Discord бот, който подава командите към сървъра им. Интересен метод, чрез който позволяват на много хора да тестват услугата, а и не само. Все пак това е изкуствен интелект, който се учи от информацията, която му се подава, така че имайте предвид, че това също е и много умен ход от тяхна страна, защото по този начин техния бот ще се сдобие с много по-голяма информация, много по-бързо отколкото изкуствения интелект на DALL-E.

За тези от Вас, които не знаят какво е Discord бот – това е програма, която работи на сървър и отговаря на команди или събития от потребители на Discord. Има много езици, които могат да се използват за писане на discord ботове, но някои от най-популярните включват JavaScript, Python и C#.

А сега, за да не Ви отегчавам допълнително, нека да започваме.

Като за начало както и преди трябва да влезем, за да ползваме бота. За целта отиваме на адреса на бота. Вие също може да го направите, като приемете поканата в Discord, ако имате акаунт.

След като влезете в Discord ще видите, че има най-различни канали. Влезте в канала на MidJourney, там ще видите стаи с имена – “newbies 58”, “newbies 88”, и така нататък.

midjourney

Ако желаете да тествате приложението може да го направите без да чакате като при DALL-E. Също така не е нужно да плащате каквото и да било, имате цели 25 генерации напълно безплатно.

Но аз като един луд човек болен до мозъка на костите си по новите технологии и най-вече, когато са свързани по някакъв начин с художествения талант, вече съм си купил абонамент, за да мога да го тествам без да ми се налага да чакам генерациите на останалите хора.

Затова като предния път, влизаме при бота и започваме със същата команда, която въведохме при DALL-E. А именно: “A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave”.

Нека да видим, кой е по-добрия изкуствен интелект, DALL-E или MidJourney.

 

 

Кликаме на “Direct Messages”, защото можем да си чатим с бота директно, когато имаме абонамент. И се появява чата, който ще използваме, за да си пишем с робота.

 

midjourney2

 

Тук се появяват някакви картинки, защото вече съм си играл, сами може да предположите, че когато си купя играчка, започвам да си играя с нея веднага като малките деца, няма как да чакам да ми хрумне да пиша статия за това и тогава за първи път да вляза, просто няма как да стане.

Пишем, пък да видим какво ще стане. Тук за разлика от DALL-E, преди изречението, с което обясняваме какво искаме да ни се нариусва, трябва да напишем командата – “/imagine”. Така казваме на Discord бота, че искаме генериране на картинка.

Започваме…

 

Screenshot 2022-08-25 212933

 

Започва се хора, зарежда…

 

Screenshot 2022-08-25 213037

 

Зарежда…

Бум бам имаме картинки и то 4 на брой, които са много яки, защото какво? Защото са в стил vaporwave!

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_3173bcb4-68d1-4306-805d-1dadddb433bc

 

Не е ли точно както си го представяме, котка точно като от сънищата? Мисля, че по отношение на vaporwave-а MidJourney се справи по-добре отколкото DALL-E, поне лично мнение, не знам Вие как мислите по въпроса. Все пак стила е свързан точно с това да пресъздадеш нещо, но не точно както е в реалния свят, а малко илюзорно, като нещо несъществуващо, като да го виждаш ама да не си сигурен какво виждаш и все пак дълбоко в себе си да знаеш – ТОВА Е КОТКА, ПРОСТО КОТКА.

Другото, което ми хареса е, че въображението на MidJourney е по-голямо. DALL-E направи всички котки с кървясали, препушили червени очи. Докато MidJourney взе текста и го превърна в нещо, което искаше той. Всички котки са с различни очи ако се загледате.

Тук сега идва най-интересното. Можем да си харесаме картинка и да я направим много детайлна и много красива. За Вас не знам, може би се спирате на номер едно и две като мен, предполагам? А може би на Вас са Ви допаднали още по-абстрактните три и четири? Няма значение хора, аз водя парада, така че ще разширим нашите картинки номер едно и номер две, пък да видим какво ще стане.

Броенето между другото е отляво, надясно и отгоре, надолу, за тези от Вас, които се чудат.

За тази цел трябва да кликнем на бутоните, които ни изкочиха в Discord.

 

Screenshot 2022-08-25 214704

 

Бутоните започващи с “V”, създават нови версии на изображението от това, което преди това се е било генерирало и подобни на него. С този бутон казвате на робота, че искате още една генерация от четири картинки подобни на тази. Бутоните започващи с “U”, казват на робота: искам тази снимка, но по-детайлно.

Кликаме на бутоните “U1” и “U2”, за да увеличим снимките, които ми харесаха на мен.

 

Screenshot 2022-08-25 214930

 

Доста скоро започва генерация и картинките започват да се появяват.

 

Screenshot 2022-08-25 214945

 

Бум бам имаме картинки, които са вече по-детайлни и от преди.

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_54d888f5-e1be-4b0e-84cd-1a783315b397

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_da29c697-a760-483a-b814-dfe3fc661a8c

 

Можем още повече да ги увеличим и да станат още по-детейлни, но за целите на статията няма смисъл. Мисля, че всички сме на едно мнение за това, че в категория №1 MidJourney се справи доста по-добре от DALL-E, дори без уголемяването, което при DALL-E го няма като вариант така или иначе.

Все пак, за да сравним качвам първите четири картинки от едната апликация и първите четири от другата, за да видите сами разликата ако вече от четене Ви се е размазал погледа и сте я забравили.

 

DALL-E-Creation

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_3173bcb4-68d1-4306-805d-1dadddb433bc

 

Мисля, че всички виждаме разликата при първото състезание нали? Мисля, че на всички ни е ясно, кой е победителят при първия опит, а именно MidJourney, нали?

 

DALL·E 2022-08-24 20.53.53 - A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave

 

Нормално, и аз бих плакал ако загубя с такава фрапантна разлика. Ок стига толкова шеги, остава ни още едно състезние, което аз лично очаквам с голям кеф и нетърпение. Именно – състезанието за PixelART.

Пускаме същата команда, която пуснахме в DALL-E, за да видим с какво ще ни изненада алгоритъма на MidJourney.

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_ba317187-7617-4e22-b039-bdf377da2e0b

 

Тук все пак смятам, че DALL-E печели, защото очевидно алгоритъма на MidJourney няма ни най-малка представа каква е моята идея за изображение в стил “pixelart”. Но какво да се прави, все пак няма перфектни неща, поне за момента, но да не забравяме, че и двата алгоритъма са едва в своят зародиш и има още много преди да са перфектни в това, което правят.

Играта е 1 : 1. Ако трябва да съм откровен мисля, че и двата алгоритъма са доста добри, особено имайки превдид, като отново удебелявам времето, за което успяват да се справят в генерирането на картини. Имайки предвид детайла, който влагат и двете приложения в работата си бих казал, че ако нещата продължават да се развиват по този начин много дизайнери ще останат без работа. Причината не е, защото човек не е по-добър, той винаги ще е по-добър по мое мнение, но просто човек работи за пари. А тези машини, тези алгоритми те просто работят. Те нямат нужда от вода, нямат нужда от храна, нито от сън, имат нужда само от процесорна памет, а те имат в предостатъчни количества.

Имайте предвид, че нещата, които тествах са много простички, но тези приложения са способни на много повече. Имат свойствата да генерират и други видове изображения; лога, флаери по зададени параметри с различни ширини и височини, снимки дори, които изглеждат близко до реални, снимани с фотоапарат.

 

Примерно може ли да си представите ако напишем същото при MidJourney, но отзад на снимката напишем “hyper realistic highly detailed”? Искате ли да видите?

 

tanchev_a_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_be45a86c-b2a3-4465-ba1a-1d0cc73322e7

 

DALL-E също не изостава при високите дейтали, при мимикрия на снимки от фотоапарат. Даже горната снимка на MidJourney е по-художествена отколкото реалната на DALL-E отдолу.

 

DALL·E 2022-08-25 22.34.46 - Picture of a black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, hyper realistic highly detailed 4k

 

И да това отгоре не е истинска снимка на котарак в тъмното ако някой от Вас започне да се чуди.

Общо взето се надявам статията да Ви е харесала, получи се малко по-дълга отколкото би ми се искало и отколкото очаквах да стане, но пък какво да се прави явно си е имало за писане, нали така? Ако статията Ви е харесала, може да я споделите в някоя социална мрежа, току виж съм станал известен.

Ползите от оптимизацията за търсачки, за бизнеса

Ползите от оптимизацията за търсачки, за бизнеса

Оптимизацията за търсачки е един от най-ефективните начини за подобряване на видимостта и трафика на Вашия сайт. Като оптимизирате сайта си за популярни търсачки като Google, Bing и Yahoo, можете да привлечете повече посетители към сайта си и да подобрите крайния резултат. Ето някои от предимствата на SEO за бизнеса, които искам да дискутираме в тази статия, защото наистина могат да Ви бъдат полезни.

Та какви са ползите от оптимизацията за търсачки за бизнеса?

Ползите от оптимизацията за търсачки за бизнеса

1. Подобрете видимостта и трафика

Едно от основните предимства на SEO е, че може да помогне за подобряване на видимостта и трафика на Вашия уебсайт. Като оптимизирате сайта си за популярни търсачки, можете да гарантирате, че вашият уебсайт се показва по-високо в страниците с резултати от търсенето (SERPs), което ще доведе до кликване на повече хора към Вашия сайт. На свой ред, това може да доведе до увеличаване на уеб трафика и цялостно разрастване на бизнеса.

2. Рентабилна маркетингова стратегия

SEO е рентабилна маркетингова стратегия, тъй като е насочена към потребители, които вече се интересуват от това, което предлагате – те просто го търсят онлайн. Това означава, че не е нужно да губите пари за традиционни рекламни методи като печатни или телевизионни реклами. Вместо това можете да инвестирате в други области на вашия бизнес или да ги използвате, за да намалите разходите за SEO. Като цяло инвестирането в SEO може да ви помогне да спестите пари, като същевременно достигате ефективно до потенциални клиенти.

3. Повишава осведомеността за марката

Всяка добра маркетингова кампания трябва да има за цел да повиши осведомеността за марката и SEO не е по-различно. Когато потенциалните клиенти видят уебсайта ви да се показва високо в класациите до добре известни марки във вашата индустрия, те ще започнат да свързват вашата компания с тези по-големи играчи – и тази повишена осведоменост за марката може в крайна сметка да доведе и до увеличаване на продажбите.

Всичко до тук става ясно, но следващият въпрос, който си задаваме след като стигнем до заключението, че искаме да увеличим шанса си за по-добър SEO и да се разрастнем остава…

 

Как да подобрите стратегията си за оптимизация на търсещи машини?

Оптимизацията за търсачки е изкуството и науката да направите уебсайт по-видим и привлекателен за търсачките. Това е сложен процес, който включва много различни стратегии, тактики и техники, но целта винаги е една и съща: да увеличите трафика към вашия сайт.

Има редица начини да подобрите вашата SEO стратегия, но най-важното е да се съсредоточите върху ключовите думи. Правилното проучване на ключови думи може да бъде разликата между успеха и провала на тази сцена, така че е от съществено значение да вложите време и усилия в намирането на правилните ключови думи за вашия бизнес. Трябва да имате предвид и други фактори като качество на съдържанието, изграждане на връзки и потребителско изживяване, когато планирате своята SEO стратегия. Но ако искате наистина да дадете тласък на сайта си в търсачките, започнете с ключовите си думи.

Ако все пак Вие сте човек с бизнес и нямате времето да се занимавате с това, винаги остава варианта да оставите нещата на професионалистите. Има много хора, които се занимават само с това и разбират много от това как да направят така, че един сайт да се появи в Google.

Ако сте човек, който разбира, че трябва да инвестира в своето онлайн присъствие, но няма времето да се занимава сам с това, може да използвате моите услуги за пълна оптимизация, за търсачките.

Аз се занимавам с оптимизация за търсачките от няколко години. Имам много добри техники, с които успявам да индексирам сайтовете си в Google и останалите търсещи машини бързо и лесно.

Ако желаете и Вашият бизнес да бъде откриваем в интернет, не се притеснявайте да се свържете с мен, консултациите са безплатни.

Имейл хостинг

Имейл хостинг

Какво е имейл хостинг?

Вече разбрахме какво е уеб хостинг, но сега дойде момента да се запитаме какво е имейл хостинг?

Имейл хостинга обикновенно е включена в повечето услуги предлагащи уеб-хостинг пакети. Но като цяло това е отделна услуга, която позволява създаването на личен домейн имейл адрес, който може да се ползва за изпращане и получаване на писма. Този имейл домейн ще съответства на сайта Ви (на домейн името на сайта Ви).

Пример мога да Ви дам с моят имейл info@tanchev.net Това е имейл адрес хостван на моя сървър и е вързан към моят домейн tanchev.net.

Ако Ви дам пример с example.com, Вашият домейн на имейла би бил нещо от типа на office@example.com. Имайки имейл адрес от този тип прави бизнеса Ви да изглежда по-професионално. Нелепо е за мен в днешно време да виждам имейли на големи фирми съществуващи от години, от типа на @mail.bg, или още повече @abv.bg.

Въпреки, че повечето хора получават и използват имейл хостинга, който им се предоставя с уеб-хостинга, това не е задължително условие. Може да си вземете имейл хостинг от друго място, без уеб-сайт. Това Ви дава възможност да си избирате компаниите, които ползвате, в зависимост от това, за какво искате да ги ползвате.

Какви са предимствата на това да си вземете имейл хостинг?

Защо бихте искали да плащате за хостинг имейл, при положение, че в България има толкова безплатни опции, като например abv.bg, mail.bg, gmail и така нататък?

Най-голямото предимство за мен в имейл хостинга е това, че получавате домейн име с него. Може да имате имейл, който съответства на името на фирмата Ви например. За пример ще Ви дам следния вариант. Имате фирма за части, за коли, която се казва m3X. Имейл от типа на manager@m3x.com би изглеждал сред аудиторията Ви много по-добре, отколкото имейл m3x@gmail.com Или още по-зле office-m3x@abv.bg.

Другото предимство на имейл хостинга е, че е по-защитен. Големите доставчици на хостинг услуги като Google и Yahoo са сравнително защитени, но пък представляват по-голям интерес за хакери, просто защото са големи.

Използвайки хостинг имейл имате също така по-голям контрол на услугата, която получавате.

Какво е DNS?

Какво е DNS?

Какво е DNS?

DNS (Domain Name System) позволява на потребителите да се свързват с уеб-сайтове използвайки домейн-имена вместо IP адреси. За да разберете по-задълбочено какво е DNS, четете нататък.

Системата от домейн имена (DNS – Domain Name System) си представете, че е като указател за телефони, само че в интернет. Хората достъпват информация онлайн чрез домейн имена, например като tanchev.net или google.com. Уеб браузърите комуникират посредством интернет протоколи (IP адреси). Това, което прави DNS е да преведе и да закачи дадено домейн име към даден IP адрес, за да може браузера да зареди ресурсите към него.

Всяко устройство, което се свърже към интернет има уникален IP адрес, което се използва, за да бъде намерено от другите машини. Сървърите на системата от домейн имена (DNS) прави така, че хората да не трябва да помнят IP адреси като 101.105.143.1 (IPv4). Или още по-сложните 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 (IPv6).

Как работи DNS?

DNS „Медиатора“

За да работи системата между клиента и домейн-сървъра стои нещо наречено на английски „recursive resolver“ или още „dns recursor“. Това е посредника между браузъра и домейн-сървърите. Когато се изпрати заявка за уеб-сайт в бразуера, „посредника“ ще отговори с кеширана информация ако има някаква от предишни заявки. Ако няма, ще изпрати заявка към основните сървъри на ICANN. Ще последва втора към сървърите на домейн имената .com, .net и така нататък, още познати като основните TLD сървъри. След като медиатора получи информаиця от TLD сървърите към кой сървър да се обърне за допълнителна инфромация, ще последва трета заявка. При третата заявка посредника ще получи от сървъра информация за IP адреса на домейна, за който е заявката. След това ще го изпрати обратно на клиента.

Какво е DNS?

Основните сървъри на ICANN

Има 13 основни сървъра познати на всеки един „медиатор“ и те са първата спирка на всяка заявка за DNS записи. Основен сървър приема заявка от сървъра „посредник“, която включва домейн име. Основен сървър отговаря след това, като насочва „посредника“ към TLD (Top-level domain) сървър, в зависимиост от разширението за домейн, което сайта ползва (.com, .net, .org и така нататък). Тези основните сървъри се управляват от организация наречена ICANN.

Top-level domain (TLD) Сървър

Тези домейн сървъри поддържат информацията за всички домейн имена, които споделят еднакво разширение. Например .com, .net, .org и така нататък. Ако дадем пример с .com, сървъра поддържа информация за всеки уеб-сайт, който завършва на ‘.com’. Ако потребител търси сайта google.com, след като получи отговор от основните сървъри, за които говорихме по-нагоре, посредника сървър ще изпрати заявка към .com сървъра, който ще върне отговор като посочи на медиатора към кой сървър да се обърне след това.

Автентичния домейн сървър

В тази статия ще го наричам автентичен домейн сървър, защото не знам как по-друг начин да го кажа. На английски става на въпрос за authoritative nameserver. Това е сървъра, който държи информацията за дадения домейн, тоест записите за него, било то A запис или друг запис.

Например, ако имам DNS сървър в моята мрежа, която държи A запис за tanchev.net, моя сървър би бил автентичен за tanchev.net домейна.

Ако клиент изиска достъп до tanchev.net, медиатора ще изпрати заявка (като трета стъпка от цялата процедура) до моя сървър, за да получи автентичен отговор.

Видове DNS Записи

DNS записите са инструкции създадени и запазвани в DNS сървъри във файл, който се нарича ‘Зонов’ файл. Тези записи доставят важна информация и детайли относно домейни и хост-имена. Може да мислите за тях като директории. Тези директории помагат на DNS сървърите да насочат заявките си там където трябва.

Има доста DNS записи и всеки един от тях прави различно нещо, ако желаете да научите повече прочетете ги отдолу.

A Запис (Адрес)

Най-често се използва за закачане на напълно квалифицирано име на домейн (FQDN) към IPv4 адрес и действа като преводач конвертиращ IP адреса към домейн име.

FQDN*

FQDN означава пълно име на уеб-сайт, компютър, сървър или подобно. Пример за FQDN би било името на имейл сървъра mail.ugabuga.com, ‘mail’ в случая, е хост името, а ugabuga.com, името на домейна.

AAAA Запис

Подобно на А Запис, но вместо това се използва за закачане на IPv6 адреси и конвертирането им. Мобилните телефони например предпочитат IPv6 адреси, когато има такива налични.

CNAME Запис (канонично име)

Псевдоним, който насочва към друг домейн или поддомейн, но никога към IP адрес. Този запис закача напълно квалифицирано домейн име (FQDN) към друго напълно квалифициращо домейн име (FQDN). Тоест може да има различни хостове, които сочат към една локация. Например ако искате, когато хората посещават www.tanchev.net да отиват на tanchev.net, който сте направили да сочи с A запис към IPv4 адрес, то трябва да му направите Cname запис, който посочва www.tanchev.net към tanchev.net.

NS Запис (name server запис)‍

Определя кои имена, на кои сървъри са авторитетни за даден домейн или поддомейн.

MX Запис (Mail eXchange)‍

Този запис се използва, за да кажете на мейл сървърите къде да доставят имейли за даден домейн.

TXT (текстов) Запис

Позволява да се добавят бележки, които обикновенно се използват за валидация на сайтове, валидация на собственост и така нататък.

CAA Запис

Този тип запис позволява на собствениците на домейни да заявят кои фирми издаващи сертификати за SSL могат да издават такива за дадения домейн и поддомейните към него. Ако е въведен сертификата може да бъде издаван само от дадената фирма, ако не е, сертификат може да бъде издаден от всички фирми, които се занимават с това.

Какво е домейн?

Какво е домейн?

Какво е домейн?

Когато става на въпрос за интернет адрес или име на сайт, домейн или домейн име е локацията на този уеб-сайт или адреса на сайта. Например домейн името „google.com“ насочва към IP адрес „216.58.216.164“. Това го коментирахме в статията ми за DNS записите. По-лесно е да се помнят имена, отколкото дълги изрази от числа.

Домейн името съдържа максимум 63 знака и минимум 1 знак и се въвежда след протокола, за който споменахме в статията ми за SSL.

Какво е домейн?

Какво е домейн от първо и второ ниво?

В примера по-отгоре на снимката „blog.tanchev.net“, има три части на домейн името. Първата част – „blog“ e домейн трето ниво. След това следва името „tanchev“, което е второто ниво на домейна. А разширението – „.net“ e първото ниво домейн. Това също го споменахме за момент в статията какво е DNS, когато говорихме за основните TLD (top-level domain) сървъри.

Какво е TLD (Допълнителна информация)?

Алтернативно познато под името домейн суфикс или домейн разширение, TLD е съкращение на английски идващо от името top-level domain. Това е завършващата част на един домейн. Например, когато посещавате tanchev.net, „.net“ е TLD-то на моят уеб-сайт или разширението на моята интернет страница. Оригиналните и първични разширения са: .com, .gov, .org, .net, .mil, .edu, .int.

Какво е SLD (Допълнителна информация)?

Познато още под името 2LD, съкращението SLD (Second-level domain) е домейн името намиращо се пред разширението на домейна. Например в нашият случай при tanchev.net, „tanchev“ e второто ниво на домейна „.net“. Ще Ви дам пример, за да Ви стане още по-ясно. Ако дадем пример с домейна „google.co.uk“, името „co“ e второ ниво домейн на „uk“, а „google“ ще се счита за трето ниво домейн.

Кой е първият домейн в света?

Първият домейн в света е „symbolics.com“ регистриран през 1985г. от компанията Symbolics.

През 2009г., Aron Meystedt се свързва с тях, за да опита да закупи домейна. Symbolics се съгласяват и той става собственик на най-стария домейн в света.

XAMPP – Как се инсталира XAMPP

XAMPP – Как се инсталира XAMPP на localhost 2022

Как се инсталира XAMPP на localhost?

За да разберем как се инсталира XAMPP, първо трябва да свалим приложението. Затова отиваме в сайта https://www.apachefriends.org/index.html, и кликаме на бутона „Xampp for windows“.

xampp-for-windows

След като свалим файла, го пускаме. Появява ни се прозорче, на което кликаме на бутона „Next“.

Кликаме на бутона "next" при инсталацията на Xampp

На следващата стъпка от инсталатора ни се появяват частите, които ще инсталираме с Xampp. Ако не разбираме не пипаме нищо и продължаваме нататък отново с бутона „Next“. За целите на урока нищо не пипаме и продължаваме нататък.

Изибраме си директория, в която желаем да се инсталира XAMPP, в моя случай това е просто диск „C:/“.

На следващата стъпка отново кликаме „Next“.

И на следващата отново кликаме на „Next“. Това ще започне инсталацията на XAMPP.

След като инсталацията завърши, ще Ви попита дали искате да стартирате контролния панел на XAMPP. Кликнете на бутона „Finish“, без да де-маркирате тикчето за стартиране на контролния панел.

След като отворите контролния панел, стартирайте Apache и MySQL. Това става с бутоните „Start“.

Настройка на Xampp и качване на файлове

В моя случай ми се наложи да деактивирам Web Deploy, който бях инсталирал, защото заема същия порт на Apache. При Вас това няма да е необходимо ако нямате програми, които заемат порт 80 или 443. Двете услуги трябва да светнат в зелено, това значи, че са активирани и работят.

Честито вече инсталирахте Xampp с Apache и MySQL. Може да имате работещ сайт на Вашият личен компютър. За тази цел трябва да качите файловете на сайта си в C:/xampp/htdocs, като „C“ в моя случай е диска, на който съм инсталирал програмата, при Вас може да е различно. Важно е да знаете, че файловете трябва да са в папка „htdocs“.

Понастоящем зареждайки localhost, ще Ви се зарежда началната страница с инсталационните html файлове на xampp.

 

След като сменим файловете в папката htdocs, те ще се появяват, когато въведем в полето на браузъра „localhost“.

С това завършваме урока за това как да инсталираме xampp.

Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Термина уеб сървър може да е двузначен. Може да става на въпрос за софтуерен сървър или за машина хостваща файлове, или и за двете неща, работещи заедно.

От хардуерна гледна точка, уеб сървър е компютър, който запазва софтуер и уеб-сайт компонентни файлове. Например това могат да бъдат HTML документи, снимки към тях, CSS файлове и така нататък. Това, което прави сървъра е да позволява обмена на физическа информация с други устройства свързани в интернет (в сайта).

Ако гледаме на уеб сървъра пък от софтуерна гледна точка, то тогава става на въпрос за това как потребителите достъпват хостваните файлове. Най-простия пример е с HTTP сървъра, той може да бъде достъпен през домейн име на сайта, който пази като файлове. Това, което прави той е да достави съдържанието на сайта, на крайния потребител.

По най-простичък начин казано, когато браузър има нужда от файл, който се хоства на даден уеб сървър, браузера прави заявка за този файл посредством HTTP. Когато тази заявка достигне до правилният (хардуерен) сървър, софтуера приема заявката, намира дадения файл и го изпраща обратно към браузера, отново през HTTP.

Сървърите могат да бъдат статични и динамични.

Статичния уеб-сървър представлява компютър с HTTP софтуер. Нарича се статичен, защото сървъра изпраща файловете както са хоствани на машината.

Динамичния сървър от друга страна представлява статичен уеб-сървър плюс допълнителен софтуерен, който поддържа база от данни и дори други апликации. Нарича се динамичен, защото доста често съдържанието се обновява от връзката с базата от данни преди да е доставена на крайния потребител.

Хостване на файловете

Уеб сървъра трябва да може да запазва файлове, тьй като сайтовете са създадени от файлове. Това както казахме може да са HTML документи и останалите файлове към тях. Снимки, видеа, CSS файлове, Javascript файлове и така нататък.

На практика може да хоствате тези файлове и на Ваша машина, но както написах в статията за това какво е хостинг, по-удобно е човек да използва услуга за хостване на сайтове, защото има доста предимства от това.

Надявам се статията ми на тема какво е уеб сървър да Ви е допаднала. Ако е така може да оставите своята оценка под нея.