facebook
Как добрия дизайн може да въздейства положително на потребителите

Влиянието и важността на дизайна при изработката на сайт в днешния дигитален свят

В днешната дигитална ера наличието на онлайн присъствие е от решаващо значение както за бизнеса, така и за частните лица. Сайтът служи като дигитален магазин и често е първата точка за контакт между дадена марка (фирма или търговец) и нейните/неговите клиенти.

Важността на дизайна

Ето защо е изключително важно дизайнът на сайта да е не само визуално привлекателен, но и лесен за навигация, достъпен и оптимизиран за търсачките.

Добре изработеният сайт не само подобрява потребителското изживяване, но също така помага за изграждане на доверие в марката и увеличаване на реализациите. Един уебсайт, който е удобен за потребителя, достъпен и естетически приятен, може да помогне за изграждане на доверие и създаване на положителен имидж на бранда. От друга страна, лошо проектираният уебсайт може да бъде основна причина за липсвата на посетители и да повлияе негативно на цялостния имидж.

В днешния силно конкурентен дигитален пейзаж дизайнът на уебсайт се превърна в критичен компонент за успешната онлайн стратегия. За фирмите е от съществено значение да инвестират в добре проектиран уебсайт, който осигурява положително потребителско изживяване и помага за постигане на техните бизнес цели. Ако Вие сте фирма, която има нужда от освежаване на сайта си или тепърва желае да си изгради нов, не се колебайте да се свържете с мен за изработка на сайт, за да можем да работим заедно за подобряването на Вашето присъствие в интернет.

Увеличаване на растежа на един сайт

Защо дизайна е важен?

За бизнеса дизайнът на уеб-сайт е важен, защото може значително да повлияе на успеха, на тяхното онлайн присъствие. Един добре проектиран уебсайт може да помогне за увеличаване на трафика, генериране на потенциални клиенти и стимулиране на продажбите, което в крайна сметка води до увеличаване на приходите и реализациите. Уеб сайт, който е лесен за навигиране, визуално привлекателен и предоставя положително потребителско изживяване, може да помогне за установяване на доверие в марката и изграждане на доверие в клиентите.

Дизайнът на уебсайта има значение както за вече съществуващите клиенти на една фирма, така и за всички останали онлайн потребители, които могат да попаднат на него. Това е така тъй като добрият дизайн оказва значително влияние върху цялостното преживяване в уеб сайта. Един уебсайт, който е добре проектиран и оптимизиран за потребителско изживяване, е по-вероятно да задържи посетителите ангажирани и да увеличи времето, което прекарват на сайта. Това може да доведе до повишени реализации и по-голяма вероятност посетителите да се върнат на сайта в бъдеще.

Потребителско преживяване

Освен това дизайнът на уебсайта играе решаваща роля за достъпността, особено за хора с увреждания. Уеб сайт, който е проектиран с оглед на достъпността, може да помогне да се гарантира, че всеки, независимо от способностите, които има в живота, може да има достъп и да взаимодейства със сайта. Това е изключително важно в дигиталния свят в 21-и век.

Важността на дизайна при хората с увреждания

В заключение, дизайнът на уебсайт е от съществено значение както за бизнеса, така и за онлайн потребителите, двете неща са свързани и вървят ръка за ръка. Един добре проектиран уебсайт може да помогне за подобряване на потребителското изживяване, изграждане на доверие в марката, осигуряване на достъпност за всички потребители, което от своя страна със сигурност ще повляе благодаприятно върху растежа и реализациите на фирмата.

Ако търсите надежден и опитен уеб разработчик, който да вдъхне живот на Вашата визия за дизайн на сайт, не търсете повече. С повече от 5 години опит в уеб разработката, аз съм добре подготвен да Ви помогна да създадете уебсайт, който не само изглежда страхотно, но и отговаря на Вашите бизнес цели. От подобряване на потребителското изживяване до увеличаване на реализациите, мога да Ви помогна да постигнете Вашите онлайн цели. https://tanchev.net/изработка-на-сайт Като програмист на свободна практика, предлагам персонализирано и внимателно обслужване, за да гарантирам, че вашият уебсайт е точно това, което искате. Нека работим заедно, за да изведем вашия уебсайт на следващото ниво.

Влиянието на дизайна върху потребителското изживяване

Как дизайнът на един сайт влияе върху ангажираността, взаимодействието и удовлетворението на потребителите?

Дизайнът на сайта играе решаваща роля за ангажираността на потребителите, взаимодействието и удовлетворението. Добре проектираният уебсайт, който е оптимизиран за потребителско изживяване, може да помогне за поддържане на ангажираността на посетителите и да увеличи взаимодействието им със сайта. Например, уебсайт с интуитивна навигация и ясни призиви за действие може да насърчи потребителите да проучат сайта по-нататък, повишавайки тяхната ангажираност и удовлетворение. Пример за това може да бъде добра въвеждаща секция, или така наречената ninja-section. Човек трябва да разбира сайта за какво е още в първите няколко секунди от неговото посещение.

От друга страна, уебсайт, който е труден за навигиране, бавен за зареждане или визуално непривлекателен, може да доведе до намалена ангажираност и неудовлетвореност на потребителите. Лошият дизайн на уебсайта също може да доведе до повишени нива на bounce rate, тъй като посетителите бързо напускат сайта поради негативно преживяване.

Освен това дизайнът на уебсайт може значително да повлияе на достъпността и използваемостта, особено за хора с увреждания. Уеб сайт, който е проектиран с оглед на достъпността, може да помогне да се гарантира, че всеки, независимо от способностите, може да има достъп и да взаимодейства със сайта, което води до повишена ангажираност и удовлетворение.

Елементите на добрия дизайн

Важността на използваемостта при дизайна на сайт

Добрият дизайн на уебсайт включва няколко ключови елемента:

 1. Използваемост
 2. Достъпност
 3. Естетическа привлекателност.

Използваемостта се отнася до лекотата, с която потребителите могат да навигират и взаимодействат със сайта. Уеб сайт, който е лесен за използване и интуитивно проектиран, може да помогне за намаляване на объркването и разочарованието, което води до повишена ангажираност и удовлетворение на потребителите. Елементите на добрата използваемост включват ясна навигация, просто и ясно съдържание и интуитивни призиви за действие като бутони и линкове.

Достъпността се отнася до способността на всички потребители, независимо от способността им, да имат достъп и да взаимодействат с уебсайт. Достъпността включва функции като алтернативен текст за изображения, описателен текст на връзката и съвместимост с помощни технологии като екранни четци. Гарантирането, че уебсайтът ви е достъпен, може да помогне за увеличаване на ангажираността и удовлетворението на потребителите, както и за спазване на насоките и разпоредбите за достъпност.

Естетическата привлекателност се отнася до визуалния дизайн на уебсайт, включително неговата цветова схема, избор на шрифт и цялостен визуален стил. Уебсайт, който е естетически приятен, може да помогне за създаване на положително първо впечатление и ангажиране на потребителите, докато визуално непривлекателен уебсайт може да доведе до намалена ангажираност и удовлетворение.

Примери за сайтове с невероятен дизайн

Един от най-добрите начини да разберете въздействието на добрия дизайн е да разгледате примери от реалния свят. Има множество уебсайтове, които се отличават със своя иновативен, удобен за потребителя и естетически приятен дизайн.

Ето няколко примера за уебсайтове със страхотен дизайн:

Apple: Сайта на Apple е известен със своя елегантен и интуитивен дизайн. Уебсайтът е чист, модерен и лесен за навигация, което го прави чудесен пример за това как добрият дизайн може да подобри потребителското изживяване.

Снимка на сайта на Apple

Сами може да видите как още при влизането в сайта, дори човек да не знае какво е Apple, може да му стане ясно за какво става на въпрос. Има ясна навигация, която се вижда веднага, както и голямо приканващо заглавие, което Ви подканва да разгледате повече или да купите iPhone 14 Pro.

Folyo: Folyo е платформа, която свързва дизайнери с клиенти, които се нуждаят от дизайнерска работа. Дизайнът на сайта е изчистен и модерен, с акцент върху представянето на портфолиото на дизайнерите. Ясната навигация на сайта, съчетана с неговия визуално привлекателен дизайн, го правят чудесен пример за това как добрият дизайн може да подобри потребителското изживяване и ангажираност.

Сайта на Folyo

Това са само няколко примера за уебсайтове със страхотен дизайн. Разглеждайки тези и други подобни сайтове, можете да придобиете представа за това как добрият дизайн на уебсайтове може да повлияе на потребителското изживяване, ангажираност и удовлетворение. Като включите тези най-добри практики във вашия собствен уебсайт, можете да създадете сайт, който е едновременно ефективен и привлекателен за вашите посетители.

Като уеб програмист на свободна практика с над 5 години опит, аз съм запален по създаването на чисти потребителски интерфейси и красиви, прости идеи за потребителски интерфейс. Когато става въпрос за дизайн на уебсайт, важно е да разберете, че добре проектираният уебсайт може да направи всичко в привличането и ангажирането на потребителите. Ако някой се затруднява сам да създаде уебсайт с добър дизайн, аз съм тук, за да помогна.

Като професионален уеб разработчик имам техническата експертиза, за да помогна на бизнеса и хората да постигнат целите си чрез силен, атрактивен дизайн на уебсайт. Вярвам, че ключът към успеха в дизайна на уебсайтове е разбирането на специфичните нужди и изисквания на всеки клиент и създаването на уебсайт, който отговаря на тези нужди.

Ако търсите уеб програмист, който е посветен на постигането на резултати и който е запален по създаването на красиви, удобни за потребителя уебсайтове, не търсете повече. Тук съм, за да помогна и за мен ще бъде чест да вдъхна живот на вашата визия. Свържете се с мен днес, за да научите повече за моите услуги и как мога да ви помогна да постигнете целите си.

Ролята на дизайна на сайта в изграждането на имиджа и доверието на марката

Как дизайнът на уебсайта допринася за изграждането на силен имидж на марката

Един добре проектиран уебсайт може да допринесе значително за изграждането на силен имидж на марката, като създаде последователно визуално представяне на марката, отразявайки нейните ценности и цели и предоставяйки запомнящо се и положително потребителско изживяване. Силният имидж на марката може да помогне за установяване на доверие сред посетителите и клиентите, което прави по-вероятно те да изберат вашия бизнес пред конкурентите.

Дизайнът на уебсайта играе ключова роля в създаването на последователно визуално представяне на марка, което може да помогне да се направи положително първо впечатление и да се създаде запомняща се идентичност на марката. Това може да се постигне чрез използването на последователна типография, цветови палитри, изображения и други визуални елементи, които са в съответствие с цялостния имидж на марката.

Красивата визия на един сайт също така предоставя възможност за отразяване на ценностите и целите на марката чрез използване на функции като достъпна и интуитивна навигация, ясни съобщения и акцент върху потребителското изживяване. Например, бизнес, фокусиран върху екологията, може да избере да използва екологични материали и функции на уебсайта си, или компания, ангажирана със социална отговорност, може да избере да покаже своите благотворителни усилия.

Популяризиране на марката с красив уебсайт дизайн

Важността на последователния дизайн в съответствие с идентичността на марката

Наличието на последователен дизайн, който е в съответствие с идентичността на марката, е от решаващо значение за успешно онлайн присъствие. Последователният дизайн помага за изграждането на разпознаваемост и надеждност на марката, като улеснява клиентите да разпознаят и да се доверят на дадена марка. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на трафика, тъй като е по-вероятно клиентите да посетят и да се ангажират с уебсайт, който познават и на който имат доверие.

Един последователен дизайн включва елементи като цветова палитра, типография, изображения и цялостна естетика. Тези елементи трябва да са последователни във всички аспекти на онлайн присъствието на марката, включително уебсайта, страниците в социалните медии и всякакви други цифрови активи. Това помага да се създаде безпроблемно и сплотено потребителско изживяване, което може да подобри ангажираността и удовлетворението на клиентите.

Непоследователният дизайн може да има обратен ефект и да доведе до намалено доверие, ангажираност и реализации. Например, ако уебсайтът на марката и страниците в социалните медии имат различни цветови палитри или изображения, това може да обърка клиентите и да навреди на доверието в марката.

В допълнение към подобряването на ангажираността и удовлетвореността на клиентите, последователният дизайн може също да повлияе на оптимизацията за търсачки (SEO). Един добре проектиран уебсайт, който е оптимизиран за търсачките, може да увеличи видимостта, да привлече повече трафик към сайта и в крайна сметка да подобри крайния резултат на марката.

Марки със силен уебсайт дизайн отговарящ на бранда

Наличието на последователен дизайн на уебсайт, който съответства на идентичността на марката, може да играе важна роля за подобряване на различни бизнес цели. Силният дизайн на уебсайта помага за изграждането на разпознаваем имидж на марката, който клиентите могат лесно да асоциират с продуктите или услугите, предлагани от бизнеса. Като имат последователен дизайн, фирмите могат да създадат усещане за достоверност и надеждност, а клиентите са по-склонни да се доверят на марката.

За да демонстрирам въздействието на силния дизайн на уебсайт върху имиджа на марката, нека разгледаме следните казуси:

Apple Inc.:

Дизайнът на уебсайта на Apple е перфектен пример за последователно брандиране. Уебсайтът се отличава с изчистен и минималистичен дизайн, който е в съответствие с елегантния и модерен имидж на компанията. Дизайнът на уебсайта помага за укрепване на идентичността на марката Apple, което я прави лесно разпознаваема за клиентите.

Coca-Cola:

Уебсайтът на Coca-Cola се отличава с цветен дизайн, който е в съответствие със забавния и игрив имидж на марката. Последователният дизайн спомага за укрепване на идентичността на марката и я прави лесно разпознаваема за клиентите.

Yettel:

Тази телекомуникационна компания има чист и модерен уебсайт, който е оптимизиран както за настолни компютри, така и за мобилни устройства. Интуитивната навигация на уебсайта и ясните призиви за действие улесняват потребителите да намерят това, което търсят, повишавайки ангажираността и удовлетворението. Сайта също така е в пълно съответсвие с ре-бранда, който направиха на марката Telenor.

Ползите от добре проектирания сайт

Как добрият дизайн може да подобри бизнес целите

Добрият дизайн на уебсайт може да окаже значително влияние върху различни бизнес цели, включително увеличен трафик, генериране на потенциални клиенти и реализации. Ето как:

Повишен трафик: Добре проектиран уебсайт с ясно, кратко и завладяващо съдържание може да привлече повече посетители, като подобри класирането в органичните търсачки и увеличи трафика на уебсайта. Уебсайт с удобен за потребителя интерфейс и адаптивен дизайн, който се адаптира към различни устройства, ще осигури по-добро потребителско изживяване, насърчавайки посетителите да останат на сайта за по-дълго време и евентуално да се върнат в бъдеще.

Генериране на потенциални клиенти: Добре проектираният сайт може да помогне на бизнеса да привлече потенциални клиенти чрез призиви за действие, форми за контакт и други инструменти. Например ясна и открояваща се форма за контакт или телефонен номер може да улесни контакта с клиентите на фирмата, увеличавайки шансовете за генериране на реализации. Изчистеният и визуално привлекателен дизайн на уебсайт също може да създаде положително първо впечатление, да изгради доверие  и да увеличи вероятността за генериране на печалби.

Как добрия дизайн може да въздейства положително на потребителите

Реализации: Добрият дизайн на уебсайт може пряко да повлияе на процентите на реализация чрез предоставяне на удобен за потребителя интерфейс и ясни призиви за действие. Например, уебсайт с интуитивна навигация, ясни описания на продукти и висококачествени изображения на продукти може да улесни посетителите да намерят това, което търсят, увеличавайки шансовете им да направят покупка. Визуално привлекателен уебсайт с професионален дизайн също може да изгради доверие у клиентите, увеличавайки вероятността те да направят покупка.

Как добрият дизайн може да повлияе на оптимизацията за търсачки (SEO)

Добрият дизайн на уебсайт може да изиграе значителна роля за подобряване на оптимизацията за търсачки (SEO) на уебсайта. SEO се отнася до процеса на оптимизиране на уебсайт, за да се класира по-високо в страниците с резултати от търсачките (SERP), с крайната цел да привлече повече органичен трафик към сайта. Ето няколко начина, по които добрият дизайн на уебсайт може да повлияе на SEO:

Архитектура на сайта:

Схема на сайт

Добре структурираната архитектура на сайта помага на търсачките да разберат йерархията на уебсайта и връзките между различните страници. Добре проектираният сайт с ясна и организирана структура улеснява търсачките да обхождат и индексират сайта, което може да има положително въздействие върху SEO на уебсайта.

Удобство за мобилни устройства: С нарастващото използване на мобилни устройства за достъп до интернет е от съществено значение да имате уебсайт, удобен за мобилни устройства. Google даде да се разбере, че дава приоритет на удобните за мобилни устройства сайтове в своите резултати от търсене, което прави от решаващо значение собствениците на уебсайтове да гарантират, че сайтовете им са оптимизирани за мобилни устройства. Добрият дизайн на уебсайт, който дава приоритет на удобството за мобилни устройства, може да подобри SEO на уебсайта.

Скорост на страницата: Скоростта, с която се зарежда един сайт, е важен фактор както за потребителското изживяване, така и за SEO. Бавно зареждащият се уебсайт може да има отрицателно въздействие върху ангажираността и удовлетворението на потребителите, а също така може да навреди на класирането на уебсайта в търсачките. Добрият дизайн на уебсайт, който дава приоритет на скоростта на страницата, може да помогне за подобряване както на потребителското изживяване, така и на SEO.

Удобни за ключови думи URL адреси и описания: Използването на удобни за ключови думи URL адреси и описания може да помогне за подобряване на видимостта на уебсайт в страниците с резултати от търсачките. Добрият дизайн на уебсайт може да гарантира, че URL адресите и описанията са ясни, кратки и съдържат подходящи ключови думи, които могат да помогнат за подобряване на SEO оптимизацията на уебсайта.

Удобни за SEO URL адреси

Оптимизация на съдържанието: Добрият дизайн на уебсайт също може да помогне за оптимизиране на съдържанието, което улеснява както потребителите, така и търсачките да разберат и да се ангажират със съдържанието. Оптимизирането на съдържанието включва елементи като добре написани и богати на ключови думи заглавия, мета описания и изображения с alt тагове.

Най-добрите практики за дизайн на сайт

Най-новите тенденции в дизайна на сайтове

Тенденциите в дизайна на уебсайтове непрекъснато се развиват с напредването на технологиите и промяната на потребителските предпочитания. За да останете актуални и да осигурите най-доброто потребителско изживяване, важно е да сте в крак с най-новите тенденции в дизайна на уебсайтове.

Някои от съвременните тенденции в дизайна на уебсайтове включват:

Минимализъм: Минималистичните дизайни се характеризират с чисти и прости оформления, с акцент върху функционалността и лекотата на използване. Този подход е популярен, защото помага на потребителите да се съсредоточат върху съдържанието и подобрява цялостното потребителско изживяване.

Минималистичен дизайн

Мобилен дизайн: С нарастващото използване на мобилни устройства, адаптивния дизайн става все по-важен. Мобилния уебсайт адаптира оформлението си към устройството, на което се преглежда, осигурявайки последователно и оптимизирано потребителско изживяване.

Асиметрични оформления: Асиметричните оформления стават все по-популярни като начин да се откъснете от традиционните, симетрични дизайни. Този подход създава визуален интерес и може да помогне да се привлече вниманието към конкретни елементи на страницата.

Удебелена типография: Удебелената и уникална типография се превръща в популярна тенденция в дизайна на уебсайтове. Този подход може да добави характер към уебсайт и да го отличи от другите.

Микровзаимодействия: Микровзаимодействията са малки интерактивни елементи на сайта, които осигуряват по-ангажиращо потребителско изживяване. Примерите включват анимации, ефекти при задържане и индикатори за напредък.

3D и AR/VR елементи: С напредването на технологиите все повече уебсайтове включват 3D и AR/VR елементи. Това осигурява по-завладяващо и интерактивно изживяване за потребителите, което може да увеличи ангажираността и удовлетворението.

Важно е да имате предвид, че въпреки че тези тенденции могат да добавят стойност към един сайт, фокусът винаги трябва да бъде върху предоставянето на най-доброто потребителско изживяване. Един добре проектиран сайт трябва да дава приоритет на функционалността, лекотата на използване и достъпността, в допълнение към естетиката.

Най-добрите практики за създаване на удобен и достъпен уебсайт

Създаването на удобен за потребителя и достъпен уебсайт е от решаващо значение за успешното онлайн присъствие. Добре проектираният уебсайт не само подобрява потребителското изживяване, но също така помага при оптимизацията за търсачки (SEO) и подобрява реализациите.

Ето някои от най-добрите практики за създаване на удобен за потребителя и достъпен уебсайт:

Навигация:

Навигацията трябва да е ясна, семпла и лесна за използване. Добре организираната структура на менюто позволява на потребителите бързо да намерят това, което търсят. Уверете се, че навигацията е последователна в целия уебсайт и че е лесна за достъп от всяка страница и от всяко устройство, включително телефони, таблети и така нататък. Навигацията е важна както за потребителя така и за SEO Оптимизацията на сайтовете. Причината за това е така наречения link building. Както има backlinks, които водят от чужди сайтове към Вашия, така има и internal link building, а навигацията е важна част от това нещо.

Съдържание:

Съдържанието трябва да е лесно за четене и добре организирано. Използвайте заглавия, подзаглавия и точки, за да разделите текста и да го направите по-лесно смилаем. Избягвайте използването на малки шрифтове и сведете дължината на текста до минимум. Това е от изключително значение както за потребителското изживяване на сайта Ви, така и за SEO Оптмизацията. Заглавията h1,h2,h3 таговете както и параграфите в сайта Ви и anchor текстовете са изключително важна част от всеки уеб сайт.

Скорост на зареждане:

Уебсайтът трябва да се зарежда бързо и ефективно. Бавно зареждащият се уебсайт може да бъде разочароващ за потребителите и може да доведе до висока степен на отпадане. Използвайте инструменти като GTmetrix или PageSpeed Insights, за да тествате скоростта на зареждане на уебсайта си. Ако сайта Ви е бавен и това доведе до отпадане на посещаемостта, това ще повляие и на позициите Ви в листите на търсачките.

Адаптираност за мобилни устройства:

С нарастващия брой потребители, които посещават сайтовете на мобилни устройства, е важно да се гарантира, че уебсайтът ви реагира на мобилни устройства. Това означава, че уебсайтът трябва да се адаптира към различни размери на екрана и да се показва правилно на всяко устройство. Това е много важно при един дизайн. Преди време Google направи така, че сайтовете, които изглеждат и се използват лесно през мобилни телефони да се зареждат на по-предни позиции от сайтове, които не го правят. Това така, защото Google направи проучване и установи, че вече има повече потребители, които посещават интернет през телефона си, отколкото през компютъра си.

Достъпност:

Уверете се, че вашият уебсайт е достъпен за всички, включително потребители с увреждания. Използвайте алтернативен текст за изображения, осигурете преписи за аудио и видео съдържание и се уверете, че уебсайтът е достъпен с клавиатура. Това е много сложно нещо и дори да не успеете да го направите перфектно, не го мислете толкова, дори аз като програмист понякога се затруднявам. В чужбина даже вече има дизайнери, които само с това се занимават и се наричат „Инженери по достъпност“. Този тип програмист се фокусира върху гарантирането, че уебсайтовете са проектирани и изградени по начин, който включва всички потребители, включително тези с увреждания, и че отговарят на стандартите и насоките за достъпност. Те използват своя опит в разработката на уебсайтове и достъпността, за да създават уебсайтове, които могат да се използват от всички, независимо от техните способности или увреждания.

Взаимодействие с потребителя:

Насърчете взаимодействието на потребителя чрез включване на интерактивни елементи като формуляри, бутони и връзки. Уверете се, че уебсайтът е лесен за използване и че потребителите могат лесно да намерят това, което търсят.

Предотвратяване на грешки:

Уверете се, че уебсайтът няма повредени връзки и съобщения за грешки. Осигурете ясни и полезни съобщения за грешки, когато е необходимо, и се уверете, че уебсайтът е тестван щателно, преди да бъде стартиран.

Като следвате тези най-добри практики, можете да създадете удобен за потребителя и достъпен уебсайт, който ще подобри потребителското изживяване и ще подобри вашето онлайн присъствие. Като се уверите, че вашият уебсайт е лесен за използване и навигация, вие не само ще увеличите трафика, но и ще подобрите генерирането на потенциални клиенти и реализациите.

Заключение

В заключение, създаването на удобен за потребителя и достъпен уебсайт е от решаващо значение за фирмите, които искат да достигнат и задържат своята онлайн аудитория. Добре проектираният уебсайт може да подобри ангажираността на потребителите, генерирането на потенциални клиенти, реализациите, имиджа на марката и оптимизирането на търсачките. Най-добрите практики за създаване на удобен за потребителя и достъпен уебсайт включват:

 1. Уверете се, че уебсайтът е визуално привлекателен и лесен за навигация.
 2. Гарантирайте си, че уебсайтът е оптимизиран за всички устройства, включително настолни компютри, таблети и мобилни устройства.
 3. Уверете се, че уебсайтът е лесен за използване и разбиране, с ясни призиви за действие.
 4. Убедете се до колкото можете, че уебсайтът е достъпен за хора с увреждания, включително такива със зрителни, слухови и двигателни увреждания.
 5. Включете на най-новите тенденции в дизайна на уебсайтове, за да се създадете модерно и ангажиращо изживяване за потребителя.

Включването на тези най-добри практики ще ви помогне да гарантирате, че уебсайтът ви осигурява положително потребителско изживяване за всички посетители и ще ви помогне да постигнете бизнес целите си. Като инвестирате в дизайна и функционалността на уебсайта си, можете да създадете мощен инструмент, който стимулира растежа, привлича нови клиенти и помага за утвърждаването на вашата марка като лидер във вашата индустрия.

Минималистичен дизайн

Хостинг

Най-доброто ръководство за избор на хостинг: Как да изберете правилната опция за Вашият бизнес

Въведение в хостинга на уебсайтове: какво е хостинг и защо е важен?

Хостингът на сайтове е съществена част от онлайн присъствието. Казано по-просто, това е като да наемете пространство за Вашия уебсайт, за да може сайта да съществува в интернет. Но не е толкова просто. Има различни видове хостинг, всеки със собствен набор от предимства и недостатъци.

И така, какво точно е хостинг? Когато създавате уебсайт, имате нужда от място, където да съхранявате всички файлове и данни, които съставляват вашия сайт. Тук идва хостингът на уебсайтове. Доставчикът на хостинг на уебсайтове съхранява файловете на вашия уебсайт на сървър, който е мощен компютър, специално проектиран да хоства уебсайтове. Когато някой въведе името на домейна на вашия уебсайт, сървърът извлича файловете и показва уебсайта Ви на Вашето устройство.

Но защо хостингът на уебсайтове е важен? Е, без него вашият уебсайт просто нямаше да бъде достъпен за света. И както можете да си представите, наличието на уебсайт, който не е достъпен за обществеността, няма да е от голяма полза за вашия бизнес.

Освен това избраният от Вас тип хостинг може да повлияе на ефективността и сигурността на уебсайта Ви. Например планът за споделен хостинг може да е по-евтин, но също така означава, че уебсайтът Ви ще споделя ресурси с други уебсайтове на същия сървър. Това може да доведе до по-бавно време за зареждане и повишени уязвимости в сигурността. От друга страна, при наемането на така наречения виртуален сървър означава, че вашият уебсайт ще има собствени сървърни ресурси, което може да доведе до по-добра производителност и сигурност.

Накратко, хостингът на уебсайтове е ключов елемент в създаването на успешен уебсайт. Той осигурява пространството и ресурсите за вашия уебсайт, за да съществува в интернет и да бъде достъпен от обществеността. И изборът на правилната опция за хостинг може да направи голяма промяна по отношение на производителността и сигурността.

Видове хостинг планове: споделен, VPS, DS, облачен.

Когато става на въпрос за хостинг на уебсайтове, има различни опции, от които да избирате. Важно е да разберете разликите между тези опции, за да можете да вземете информирано решение коя е подходяща за Вашия бизнес.

Един доста често срещан тип хостинг на уебсайтове е споделеният хостинг. Както подсказва името, споделеният хостинг означава, че Вашият сайт ще споделя сървърни ресурси с други сайтове. Това често е най-достъпната опция, но също така може да доведе до по-бавно време за зареждане.

Друг вариант е хостинг на виртуален частен сървър (VPS). VPS хостинг планът Ви предоставя виртуален сървър, който е отделен от другите уебсайтове, което означава, че имате свои собствени специални ресурси. Това може да доведе до по-добра производителност и сигурност в сравнение със споделения хостинг, но също така е по-скъпо. Виртуалния сървър не е същото като да позлвате DS (Dedicated CPU Server), при VPS-а отново споделяте реалната машина с до няколко човека, но пък плюса е, че не е толкова скъп колкото са DS пакетите.

Облачният хостинг е по-нова опция, която набра популярност през последните години. С облачния хостинг вашият сайт се хоства на мрежа от сървъри, а не на един физически сървър. Това може да осигури допълнителна гъвкавост, тъй като можете лесно да добавяте или премахвате ресурси, ако е необходимо.

В допълнение към тези опции има и специализирани хостинг планове за специфични типове уебсайтове, като например електронна търговия или WordPress хостинг.

Най-сериозния пакет от всички изброени е DS (Dedicated CPU Server), където наемате цялата машина и всичките ресурси, които тя може да Ви предостави. Както вече споменах това е и най-скъпия вид хоситнг, който може да наемете, защото на практика получавате цялата сила на машината, която ползвате за разлика от останалите видове хостинг планове, където получавате само част от ресурсите, които предлага машината.

Важно е внимателно да обмислите нуждите и бюджета си, когато решавате кой тип хостинг е подходящ за вас. Всяка опция има свой собствен набор от предимства и недостатъци и изборът на правилната може да направи голяма разлика по отношение на производителността и сигурността.

Плюсове и минуси на различните опции за хостинг.

Когато става на въпрос за избор на хостинг за сайт, важно е да претеглите плюсовете и минусите на всяка опция. Това може да Ви помогне да вземете информирано решение кой е подходящ за Вашите нужди.

Едно от предимствата на споделения хостинг е, че той обикновено е най-достъпната опция. Това може да бъде чудесен вариант за малки фирми или лични уебсайтове с ограничени ресурси. Има обаче и някои недостатъци на споделения хостинг. Например, тъй като споделяте ресурси с други сайтове, ефективността на Вашия сайт може да не е толкова добра, колкото би могла да бъде с друг хостинг план, приерно VPS или DS. Освен това сигурността на Вашия сайт може да е по-уязвима, тъй като други сайтове на същия сървър биха могли потенциално да компрометират сигурността на Вашия сайт. Сигурността е попринцип нещо, за което хостинг компаниите са се погрижили като използват различни програми подобни на CageFX – CageFX защитава вашите акаунти, като разделя файловите системи на потребителите и предотвратява разкриването на чувствителна информация, по този начин ако някои от останалите клиенти на споделения хостинг бъде зарезен или хакнат, това не може да се разпространи към останалите клиенти. Разбира се това се отнася само ако компанията, която ще ползвате действителност ползва CageFX или подобна технология.

VPS хостингът може да предложи баланс между достъпност и производителност. С VPS хостинг план имате свои собствени специализирани ресурси, което може да доведе до по-добра производителност и сигурност на сайта в сравнение със споделения хостинг. Въпреки това VPS хостингът обикновено е по-скъп от споделения хостинг.

DS (Dedicated CPU Server) хостинг е най-скъпата опция, но също така осигурява най-добрата производителност и сигурност за Вашия сайт. Това може да е чудесна опция за големи фирми или сайтове с голям трафик, но може да не е практично или необходимо за по-малки сайтове.

Облачният хостинг може да предложи допълнителна гъвкавост и мащабируемост, тъй като можете лесно да добавяте или премахвате ресурси, ако е необходимо. Въпреки това, той може да бъде и по-скъп от другите опции.

В обобщение, всяка опция за хостване на сайт има свой собствен набор от плюсове и минуси и е важно внимателно да обмислите нуждите и бюджета на Вашия проект, когато решавате коя е подходяща за Вас.

Как да определите правилното количество ресурси, които са Ви необходими?

Когато избирате план за хостинг на сайт, е важно да вземете предвид количеството ресурси, от които Вашият сайт ще се нуждае. Ако изберете план с твърде малко ресурси, Вашият сайт може да не работи толкова добре, колкото би могъл. От друга страна, ако изберете план с твърде много ресурси, може да плащате за ресурси, които всъщност не са Ви необходими.

И така, как да определите правилното количество ресурси за Вашия сайт? Има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид:

Трафик на сайта: Ако очаквате Вашият сайт да има голям трафик, ще ви трябва хостинг план с повече ресурси, за да сте сигурни, че може да се справи с натоварването. От друга страна, ако очаквате Вашият сайт да има относително нисък трафик, може да не се нуждаете от толкова много ресурси.

Размер на сайта: Размерът на Вашия сайт, по отношение както на броя на файловете, така и на общия размер на файловете, също може да повлияе на количеството ресурси, от които се нуждаете. По-голям сайт с повече файлове и по-голям общ размер ще изисква повече ресурси за зареждане и безпроблемна работа. Някои хостинг компании налагат ограничения за броя на файловете при споделените хосинг пакети, това означава, че дори и да не надвишавате количеството дисково пространство дадено Ви от хостинг компанията, то може да надвишите броя на файловете, това е нещо, което също трябва да вземете предвид.

Функционалност на сайта: Типът съдържание и функции на Вашия сайт също могат да повлияят на количеството ресурси, от които се нуждаете. Например, сайт с много мултимедийно съдържание или интерактивни функции може да изисква повече ресурси от обикновен текстов сайт, защото ще Ви трябва много по-голямо количество Bandwidth – трафик.

Като цяло е добра идея да започнете с хостинг план, който предоставя повече ресурси, отколкото смятате, че ще са Ви необходими. Това ще ви даде малко пространство за растеж и добавяне на повече функции към Вашия сайт, ако е необходимо. Не забравяйте обаче да следите използването на ресурсите си и да обмислите надграждане или понижаване на Вашия хостинг план, ако е необходимо, за да сте сигурни, че не плащате за повече ресурси, отколкото са Ви необходими.

Как да сравнявате и оценявате различни доставчици на хостинг?

Когато става въпрос за избор на доставчик на хостинг, важно е да направите проучване и да сравните различни опции. Ето няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато оценявате различни доставчици на хостинг сайтове:

Репутация: Потърсете хостинг доставчици, които имат добра репутация в индустрията. Можете да проверявате рецензии и оценки онлайн или да поискате препоръки от други уеб специалисти или фирми.

Характеристики: Сравнете функциите, предлагани от различни хостинг доставчици, за да видите кой най-добре отговаря на Вашите нужди. Някои неща, които трябва да имате предвид, включват количеството място за съхранение, Bandwidth (Трафик), и Inodes (Брой файлове) включени в плана, типа хостинг (споделен, VPS, специализиран и т.н.) и всички допълнителни функции като SSL сертификати или различни видове инсталатори на CMS системи.

Производителност: Производителността е важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на хостинг доставчик. Потърсете доставчици, които могат да Ви предложат висока производителност дори при по-евтините планове като споделения.

Поддръжка: Когато имате проблем със сайта си, ще искате да можете бързо да получите помощ. Потърсете хостинг доставчици, които предлагат 24/7 поддръжка на клиенти, и разгледайте опциите, които предлагат (напр. телефон, имейл, чат на живо).

Ценообразуване: Разбира се, ценообразуването също е важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на хостинг доставчик. Сравнете разходите на различни планове и не забравяйте да вземете предвид всички допълнителни такси за подновяване.

Като вземете предвид тези фактори, можете да вземете информирано решение за това кой хостинг доставчик е най-подходящ за Вашите нужди.

Хостинг от tanchev.net

Имам удоволствието да предложа хостинг с всяка изработка на сайт. Хостинга е напълно безплатен за първата една година ако съм направил сайта Ви. Машината, на която се хостват сайтовете ми е базирана в Германия и предлага набор от планове, които да отговарят на нуждите на различни видове уебсайтове.

Машината използва най-новата SSD технология, която осигурява по-бърза и по-надеждна производителност в сравнение с традиционните твърди дискове. Освен това използва ECC RAM, за да осигури целостта на данните и да предотвратява грешки.

Най-евтиният ми план започва от само 7,80 лв. на година и включва 1 GB SSD памет и 20 GB трафик. Предлагам обаче и набор от други планове с различни опции за съхранение, които да отговарят на Вашите нужди. Например, можете да изберете 5GB SSD план за 40лв. на година или 10GB SSD план за 80лв. на година, и двата със 150GB трафик.

Като уеб разработчик с дългогодишен опит, аз напълно поддържам моят хостинг, за да гарантирам, че Вашият уебсайт винаги е в добри ръце. И с набор от достъпни хостинг планове, включващи най-новата SSD и ECC RAM технология, можете да намерите идеалната опция за Вашия бизнес.

Ако имате въпроси относно моя хостинг или искате да научите повече, моля не се колебайте да се свържете с мен – info@tanchev.net / +359 896 863508.

Цена / 1GBЦена / 5GBЦена / 10GBЦена / 20GB
12 лв.56 лв.112 лв.179.74 лв.

 

Всички горе-посочени цени за срок от една година.

Заключение: ключови изводи за избора на правилната опция за хостинг на уебсайт.

В обобщение, има няколко ключови извода, които трябва да имате предвид, когато избирате правилната опция за хостинг на уебсайт:

Определете вашите нужди: вземете под внимание фактори като трафика, размера и функционалността на вашия сайт, за да определите количеството ресурси, от което се нуждаете.

Сравнете различни опции за хостинг: Проучете и сравнете различни опции за хостинг, включително споделен, VPS, специализиран и облачен хостинг, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Оценявайте хостинг доставчици: Потърсете хостинг доставчици с добра репутация, набор от функции, надеждна производителност и полезна поддръжка на клиенти.

Обмислете ценообразуването: Сравнете разходите за различни хостинг планове и не забравяйте да вземете предвид всички допълнителни такси или тарифи за подновяване.

Като следвате тези указания, можете да вземете информирано решение за това коя опция за хостинг на уебсайт е най-подходяща за вашите нужди.

advert

Как да рекламирам онлайн бизнеса си и да постигна успех?

Защо трябва да рекламирате своя онлайн бизнес?

Тъй като интернет все повече се превръща в основна част от ежедневието, много фирми последваха примера и преместиха своята дейност изцяло онлайн. Ако все още не сте рекламирали бизнеса си онлайн, сега е моментът. Ако искате да разберете “как да рекламирам онлайн бизнеса си и да постигна успех?”, сте на правилното място.

Ето три причини, поради които трябва да рекламирате бизнеса си онлайн:

 1. Ще достигнете до по-широка аудитория – Първата причина да рекламирате бизнеса си онлайн е, че ще можете да достигнете до по-широка аудитория, отколкото бихте направили, ако използвате само офлайн маркетингови методи. С офлайн маркетинга има толкова много хора, до които можете да достигнете в рамките на вашата общност или целева демографска група. Но когато насочите маркетинговите си усилия онлайн, изведнъж целият свят се превръща във ваша аудитория. Можете да се свържете с всеки, с интернет връзка!
 2. Рентабилно е – маркетингът на Вашия онлайн бизнес не само ще ви позволи да достигнете до повече хора, но също така ще ви позволи да го направите на малка част от цената на традиционните маркетингови методи като печатни реклами или телевизионни реклами. Има много безплатни или евтини начини да рекламирате бизнеса си онлайн, като например чрез социални медии или като създадете блог. И дори ако решите да инвестирате в платена реклама, тя пак ще бъде по-евтина от повечето офлайн маркетингови техники.
 3. Можете да се насочите към конкретни клиенти – Когато рекламирате бизнеса си онлайн, можете да използвате различни опции за насочване, за да сте сигурни, че само онези, които се интересуват от това, което предлагате, виждат Вашите реклами. Това не е възможно с офлайн методи като телевизионни реклами, защото всеки, който ги види, ще бъде изложен на вашето съобщение, независимо дали го иска или не. Но с онлайн рекламиране, като например чрез Google AdWords, можете конкретно да насочвате клиенти въз основа на неща като тяхното местоположение, възрастова група, пол, интереси и дори история на предишни търсения. Това гарантира, че всеки човек, който види рекламата ви, е по-вероятно да се заинтересува от това, което предлагате, което го превръща в по-надежден клиент и има по-голям шанс да се превърне в плащащ клиент.

Първата стъпка към ефективния маркетинг е създаването на план.

Твърде често фирмите се отказват от създаването на маркетингов план, като вместо това избират да се съсредоточат върху други области на своята дейност. Това може да е грешка – без подробен план е трудно да проследите напредъка и да видите кои стратегии работят (и кои не).

Създаването на ефективен маркетингов план не трябва да бъде трудно или отнемащо време. Всъщност, с известно внимателно планиране и обмисляне, можете да създадете изчерпателен документ, който ще служи като пътна карта за Вашите маркетингови усилия.

Ето няколко съвета за съставяне на ефективен маркетингов план:

 1. Определете вашите цели и целева аудитория. Преди да можете да разработите каквато и да е стратегия, трябва да знаете какво се опитвате да постигнете и до кого се опитвате да достигнете. Какви са вашите цел. Как искате да измерите успеха? Към какви демографски данни се насочвате? Отговорите на тези въпроси ще оформят останалата част от Вашия маркетингов план.
 2. Проучете конкуренцията си. Отделете време, за да научите за другите бизнеси във Вашата индустрия или ниша. Какво правят добре? Къде не достигат? Разбирането на Вашата конкуренция ще Ви помогне да идентифицирате области, в които можете да се откроите.
 3. Разработете съобщения и изявления за позициониране. След като разберете коя е Вашата целева аудитория и какво иска/има нужда, можете да започнете да разработвате послания, които резонират с тях. Тези твърдения трябва да са кратки, ясни и фокусирани върху това как вашият продукт или услуга отговаря на нуждите на Вашата клиентска база.
 4. Проучване на ключови думи: Ако част от Вашата цел включва по-високо класиране в страниците с резултати от търсачките, тогава проучването на ключови думи е от съществено значение. Използвайте инструменти като инструмента за планиране на ключови думи на Google AdWords, за да идентифицирате подходящи ключови думи за Вашия бизнес – ключови думи, които хората всъщност търсят, когато търсят продукти или услуги като вашите. Включете тези ключови думи в съдържанието на уебсайта си, профилите в социалните медии, плащането на кликване, реклами и т.н.т.

Ако все пак се чувствате неориентирани и смятате, че не може да се справите сами със задачата да създадете правилен плам за бизнеса си спрямо Вашата конкуренция, може да потърсите професионална помощ и да се свържете с мен. Една от услугите, които предлагам е SEO Оптимизация, която е тясно свързано с развитието на всеки онлайн бизнес.

Какво да правим след като сме установили маркетингов план?

След като очертаете своите цели, следващата стъпка е разработването на творчески стратегии за постигането им. Какъв вид съобщения ще резонират с Вашия целеви пазар? Кои канали трябва да използвате, за да достигнете до тях? Има безкрайни възможности, когато става въпрос за популяризиране на Вашия бизнес, така че е важно да мислите извън кутията и да измислите идеи, които са уникални и грабващи вниманието.

Оттам нататък е време да започнете да изпълнявате плановете си. Това включва всичко – от проектиране на реклами и създаване на публикации в социални медии до писане на статии в блогове и изпращане на имейл бюлетини. Отново, ключът тук е да останете креативни и да мислите извън кутията – ако всичките Ви конкуренти правят едно и също нещо, има голяма вероятност те да не изпъкнат в тълпата.
И накрая, не забравяйте, че последователното проследяване и измерване са от съществено значение за успеха на всяка маркетингова кампания. Като анализирате данните, можете да прецизирате подхода си според нуждите и да направите корекции, за да сте сигурни, че сте на път да постигнете желаните резултати.

Важното при рекламата в един онлайн бизнес

От същественно значение е да не забравяме, че за да работи един онлайн бизнес и оналйн магазин той трябва да има както реклама извън сайта, така и правилна On-page SEO Оптимизация. За целта е много важно фирмата, която наемаме за изработка на сайт, да знае какво върши, а не просто да ни вземе парите. За да разберем, че фирмата знае какво върши трябва да й зададем конкретни въпроси за това по какви проекти е работила и как ще развие маркетинговата ни стратегия. От съществено значение за всеки бизнесмен е и каква сума ще даде за изработка на сайт, затова трябва да знаем кавки са цените за изработка на сайт с включена SEO оптмизация.

Заключение

Вашият маркетингов план трябва да бъде документ, който редовно преглеждате и актуализирате, докато Вашата компания расте и се променя. Уверете се, че наблюдавате внимателно показателите си, за да можете точно да проследите успеха на маркетинговите си кампании. Това ще ви помогне да сте сигурни, че получавате най-доброто за парите си и ще ви позволи да направите необходимите корекции в бъдещите Ви кампании.

Силата на изкуствения интелект: Може ли тя да промени света?

Силата на изкуствения интелект: Може ли тя да промени света?

Всички сме чували за това колко развити са вече технологиите в днешно време. Но някои от нас не забелязват всъщност колко много са се развили от преди години. Докато други го правят. Може би Вие не сте забелязли, а може би сте, но и в двата случая мисля, че ще Ви е интересно за това, което ще говорим в темата, а именно изкуствения интелект и как той променя живота ни. За това как може би след време ще замести доста голяма част от хората и ще заема работните им места, а може би дори по-голяма отколкото предполагаме днес.

Някои от Вас може да са чували за проектите DALL-E и MidJourney. А може и да не сте, но това няма значение, в тази статия ще Ви обясня всичко, което знам за тях. Истината е, че аз съм удивен от напредъка на технологиите и точно затова реших да напиша статия за това. Смятам, че и много от Вас ще бъдат също толкова възхитени колкото мен.

Какво са DALL-E и MidJourney?

DALL-E и MidJourney са програми с изкуствен интелект, които създават изображения от текстови описания.

Dall-E е разкрита от OpenAI на 5 януари 2021 г. Тя използва версия за обучение с 12 милиарда параметри на трансформаторния модел GPT-3, за да интерпретира входовете на естествен език и да генерира съответните изображения.

Midjourney е независима изследователска лаборатория, изследваща нови среди на мислене и разширяване на въображението на човешкия вид. Алгоритъма, който създадоха работи по подобен начин на алгоритъма на DALL-E. Някои дори биха казали, че работи и по-добре, но Вие ще имате сами възможността да прецените това.

Когато говорим за изкуствен интелект, за какво точно говорим?

Изкуственият интелект е процес на програмиране на компютъра да взема решения за себе си. Това може да стане чрез редица средства, включително, но не само: машинно обучение. Тези програми обикновенно се програмират на Python и най-често изполват вече готови библиотеки подобни на TensorFlow, NumPy, OpenCV и други.

Ще заместят ли дизайнерите?

След като наскоро MidJourney пуснаха бета тест и много хора сега имат възможността да тестват системата и да видят действително колко бързо работи тя и колко красиви изображения генерира, много хора започнаха да се питат, дали всъщност тези програми няма да започнат наистина да заместват хората и да заемат работните им места.

За да разберете какво точно имам предвид сега ще се прехвърлим при DALL-E, а после и при MidJourney, за да може сами да видите с очите си за какво става въпрос.

Ще видите всъщност колко лесно е човек да се сдобие със снимка каквато или приблизително каквато иска, без да има каквито и да било познания по графичен дизайн, композиция, цветове и така нататък.

Като за начало, отиваме на страницата на DALL-E и кликаме “вход”, за да влезем в системата.

DALL-E

Вход в страницата на DALL-E

 

Имайте предвид, че Вие няма да имате възможността да влезете, защото нямате акаунт. За да си направите акаунт, трябва да се запишете за списъка им с чакащи. При тях нещата са малко по-сложни отколкото при MidJourney. Там е по-лесно, защото всеки има право на 25 безплатни генерирания, докато при DALL-E, трябва да те одобрят.

Ако Вие сте човек, на който вече му е станало интересно и искате да се запишете за участие в проекта на DALL-E, може да го направите като влезете в сайта им и попълните формата за кандидатстване. След като попълните формата е необходимо известно чакане от Ваша страна. Може да отнеме от 1 ден до 1 година, няма обявени срокове за одобрение. При мен отне около няколко месеца.

Нека се върнем на DALL-E. Влезли сме в системата. Тя изглежда ето така:

 

DAll-e-начална-страница

 

В полето, което виждате, можем да напишем каквото пожелаем и програмата ще ни го нарисува. Вижте отдолу какви невероятни генерации е направила в даден момент от времето.

 

DALL-E-INCREDIBLE-ARTS

 

Рибката в аквариума е създадена с изречението “3D render of a cute tropical fish in an aquarium on a dark blue background, digital art”, а сладурското чудовище вдясно е създадено с “A photo of a white fur monster standing in a purple room”. Невероятни художествени изпълнения, независимо от каква гледна точка се опитваш да видиш нещата. Поне мое мнение.

А сега нека да видим ние какво ще можем да измислим. Винаги се опитвам да тествам приложенията, независимо какви са те, по възможно най-простия начин. А именно като им дам възможност да покажат въображение. Затова и смятам да започнем с нещо много малко. Например с думите:
“Черна котка с червени очи, която стои пред храст в тъмното”. Накрая на изречението смятам да добавя и думичката “vaporwave”. Много от Вас сега ще се запитат какво означава това. Vaporwave е музикален жанр и стил на визуално изкуство, който се появява в началото на 2010-те години. Характеризира се с носталгична естетика, която черпи от поп културата на 80-те и 90-те години, често с елементи на дигитално глич изкуство. Музиката често се описва като “хипнагогична” или “подобна на сънища” и се свързва с възхода на интернет културата и мем културата.

Да видим какво ще стане, че нямам търпение. Значи да преговорим, пишем следното – “Черна котка с червени очи, която стои пред храст в тъмното”, но на английски, защото алгоритъма още не говори български. На английски ще изглежда по-този начин: “A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave”. Нека видим какво ще получим.

Снимката се генерира…, генерира се…,

 

DALL-E-LOADING

 

Бум, бам имаме снимки на котка с червени очи в тъмното пред храст:

 

Screenshot 2022-08-24 at 20-52-21 DALL·E

 

Малко не ми е хванало идеята за vaporwave-а, но какво да се прави, все пак е тестов софтуер.

 

DALL·E 2022-08-24 20.53.53 - A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave

 

Като я гледам тая котка и на мен ми идва да се разплача. Все едно е тъжна, не знам защо. Може да не е хапвала тази вечер. Ако е котката на най-добрия ми приятел, може и да не е, особено ако той е на почивка и ме е оставил пак аз да я храня.., но това е друга тема.

Нека пробваме същото, но добавяйки “pixelart” накрая. И ако някои ме попита какво е “pixelart”, мога да му обясня, но тьй като не сме в курс по изкуствознание, няма да го направя тук, може да ми пише на лично. Всъщност си нямам на представа дали в курсовете по изкуствознание обясняват такива неща, никога не съм участвал в такъв курс.

Хора получи се нещо жестоко яко. Поне този път ме разбра за пикселизирането и картинките според мен станаха много яки. Вие какво мислите?

 

Screenshot 2022-08-24 at 20-57-47 DALL·E

 

Съсвем спокойно някой с интерес в създаването на игри може да ползва картинките за някакъв бос в играта или нещо такова, особено ако е пиксел 2d игра със сценарии и разговори. Ще стане жестоко!

 

EDITEDCAT

 

Робе? Slave, master, това не го ли забраниха да се използва попринцип? Както и да е, ако някой се оплаче ще променя картинката, за сега нека приемем, че е ок.

Хаха, майтапа настрана, но приложението е невероятно ако се замислите. Имайте предвид, че генерацията на тези изображения не отнема два часа, а само петнадесет секудни, в най-лошия случай ако изискването е прекалено сложно – една минута. Представяте ли си дали човек може да Ви нарисува такова нещо за по-малко от две минути? И дори, и да може дали ще Ви таксува толкова, че да Ви е полезно колкото ще Ви е сега, когато почти нищо няма да струва генерацията на подобно изображение.

Аз лично много се кефя, за Вас не знам. От друга страна е и притеснително, защото наистина има шанс да замени много хора и да ги лиши от работните им места, а това определено не е нещо, което се загърбва с лесна ръка. Никога не е приятно, когато технологиите лишават хора от препитанието им. Случва се постоянно около нас, понякога е за хубаво, друг път за лошо, но истината е, че напредъка не може да спре и няма, затова това, което можем да направим е да се развиваме заедно с него.

А сега нека след като приключихме с теста при DALL-E, да преминем към същия тест при MidJourney, за да видим и тяхната система как ще се представи.

MidJourney

За целта MidJourney за разлика от DALL-E ползват по-интересен похват. Написали са програмата и към нея са добавили Discord бот, който подава командите към сървъра им. Интересен метод, чрез който позволяват на много хора да тестват услугата, а и не само. Все пак това е изкуствен интелект, който се учи от информацията, която му се подава, така че имайте предвид, че това също е и много умен ход от тяхна страна, защото по този начин техния бот ще се сдобие с много по-голяма информация, много по-бързо отколкото изкуствения интелект на DALL-E.

За тези от Вас, които не знаят какво е Discord бот – това е програма, която работи на сървър и отговаря на команди или събития от потребители на Discord. Има много езици, които могат да се използват за писане на discord ботове, но някои от най-популярните включват JavaScript, Python и C#.

А сега, за да не Ви отегчавам допълнително, нека да започваме.

Като за начало както и преди трябва да влезем, за да ползваме бота. За целта отиваме на адреса на бота. Вие също може да го направите, като приемете поканата в Discord, ако имате акаунт.

След като влезете в Discord ще видите, че има най-различни канали. Влезте в канала на MidJourney, там ще видите стаи с имена – “newbies 58”, “newbies 88”, и така нататък.

midjourney

Ако желаете да тествате приложението може да го направите без да чакате като при DALL-E. Също така не е нужно да плащате каквото и да било, имате цели 25 генерации напълно безплатно.

Но аз като един луд човек болен до мозъка на костите си по новите технологии и най-вече, когато са свързани по някакъв начин с художествения талант, вече съм си купил абонамент, за да мога да го тествам без да ми се налага да чакам генерациите на останалите хора.

Затова като предния път, влизаме при бота и започваме със същата команда, която въведохме при DALL-E. А именно: “A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave”.

Нека да видим, кой е по-добрия изкуствен интелект, DALL-E или MidJourney.

 

 

Кликаме на “Direct Messages”, защото можем да си чатим с бота директно, когато имаме абонамент. И се появява чата, който ще използваме, за да си пишем с робота.

 

midjourney2

 

Тук се появяват някакви картинки, защото вече съм си играл, сами може да предположите, че когато си купя играчка, започвам да си играя с нея веднага като малките деца, няма как да чакам да ми хрумне да пиша статия за това и тогава за първи път да вляза, просто няма как да стане.

Пишем, пък да видим какво ще стане. Тук за разлика от DALL-E, преди изречението, с което обясняваме какво искаме да ни се нариусва, трябва да напишем командата – “/imagine”. Така казваме на Discord бота, че искаме генериране на картинка.

Започваме…

 

Screenshot 2022-08-25 212933

 

Започва се хора, зарежда…

 

Screenshot 2022-08-25 213037

 

Зарежда…

Бум бам имаме картинки и то 4 на брой, които са много яки, защото какво? Защото са в стил vaporwave!

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_3173bcb4-68d1-4306-805d-1dadddb433bc

 

Не е ли точно както си го представяме, котка точно като от сънищата? Мисля, че по отношение на vaporwave-а MidJourney се справи по-добре отколкото DALL-E, поне лично мнение, не знам Вие как мислите по въпроса. Все пак стила е свързан точно с това да пресъздадеш нещо, но не точно както е в реалния свят, а малко илюзорно, като нещо несъществуващо, като да го виждаш ама да не си сигурен какво виждаш и все пак дълбоко в себе си да знаеш – ТОВА Е КОТКА, ПРОСТО КОТКА.

Другото, което ми хареса е, че въображението на MidJourney е по-голямо. DALL-E направи всички котки с кървясали, препушили червени очи. Докато MidJourney взе текста и го превърна в нещо, което искаше той. Всички котки са с различни очи ако се загледате.

Тук сега идва най-интересното. Можем да си харесаме картинка и да я направим много детайлна и много красива. За Вас не знам, може би се спирате на номер едно и две като мен, предполагам? А може би на Вас са Ви допаднали още по-абстрактните три и четири? Няма значение хора, аз водя парада, така че ще разширим нашите картинки номер едно и номер две, пък да видим какво ще стане.

Броенето между другото е отляво, надясно и отгоре, надолу, за тези от Вас, които се чудат.

За тази цел трябва да кликнем на бутоните, които ни изкочиха в Discord.

 

Screenshot 2022-08-25 214704

 

Бутоните започващи с “V”, създават нови версии на изображението от това, което преди това се е било генерирало и подобни на него. С този бутон казвате на робота, че искате още една генерация от четири картинки подобни на тази. Бутоните започващи с “U”, казват на робота: искам тази снимка, но по-детайлно.

Кликаме на бутоните “U1” и “U2”, за да увеличим снимките, които ми харесаха на мен.

 

Screenshot 2022-08-25 214930

 

Доста скоро започва генерация и картинките започват да се появяват.

 

Screenshot 2022-08-25 214945

 

Бум бам имаме картинки, които са вече по-детайлни и от преди.

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_54d888f5-e1be-4b0e-84cd-1a783315b397

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_da29c697-a760-483a-b814-dfe3fc661a8c

 

Можем още повече да ги увеличим и да станат още по-детейлни, но за целите на статията няма смисъл. Мисля, че всички сме на едно мнение за това, че в категория №1 MidJourney се справи доста по-добре от DALL-E, дори без уголемяването, което при DALL-E го няма като вариант така или иначе.

Все пак, за да сравним качвам първите четири картинки от едната апликация и първите четири от другата, за да видите сами разликата ако вече от четене Ви се е размазал погледа и сте я забравили.

 

DALL-E-Creation

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_3173bcb4-68d1-4306-805d-1dadddb433bc

 

Мисля, че всички виждаме разликата при първото състезание нали? Мисля, че на всички ни е ясно, кой е победителят при първия опит, а именно MidJourney, нали?

 

DALL·E 2022-08-24 20.53.53 - A black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, vaporwave

 

Нормално, и аз бих плакал ако загубя с такава фрапантна разлика. Ок стига толкова шеги, остава ни още едно състезние, което аз лично очаквам с голям кеф и нетърпение. Именно – състезанието за PixelART.

Пускаме същата команда, която пуснахме в DALL-E, за да видим с какво ще ни изненада алгоритъма на MidJourney.

 

tanchev_A_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_ba317187-7617-4e22-b039-bdf377da2e0b

 

Тук все пак смятам, че DALL-E печели, защото очевидно алгоритъма на MidJourney няма ни най-малка представа каква е моята идея за изображение в стил “pixelart”. Но какво да се прави, все пак няма перфектни неща, поне за момента, но да не забравяме, че и двата алгоритъма са едва в своят зародиш и има още много преди да са перфектни в това, което правят.

Играта е 1 : 1. Ако трябва да съм откровен мисля, че и двата алгоритъма са доста добри, особено имайки превдид, като отново удебелявам времето, за което успяват да се справят в генерирането на картини. Имайки предвид детайла, който влагат и двете приложения в работата си бих казал, че ако нещата продължават да се развиват по този начин много дизайнери ще останат без работа. Причината не е, защото човек не е по-добър, той винаги ще е по-добър по мое мнение, но просто човек работи за пари. А тези машини, тези алгоритми те просто работят. Те нямат нужда от вода, нямат нужда от храна, нито от сън, имат нужда само от процесорна памет, а те имат в предостатъчни количества.

Имайте предвид, че нещата, които тествах са много простички, но тези приложения са способни на много повече. Имат свойствата да генерират и други видове изображения; лога, флаери по зададени параметри с различни ширини и височини, снимки дори, които изглеждат близко до реални, снимани с фотоапарат.

 

Примерно може ли да си представите ако напишем същото при MidJourney, но отзад на снимката напишем “hyper realistic highly detailed”? Искате ли да видите?

 

tanchev_a_black_cat_with_red_eyes_standing_in_front_of_a_bush_i_be45a86c-b2a3-4465-ba1a-1d0cc73322e7

 

DALL-E също не изостава при високите дейтали, при мимикрия на снимки от фотоапарат. Даже горната снимка на MidJourney е по-художествена отколкото реалната на DALL-E отдолу.

 

DALL·E 2022-08-25 22.34.46 - Picture of a black cat with red eyes standing in front of a bush in the dark, hyper realistic highly detailed 4k

 

И да това отгоре не е истинска снимка на котарак в тъмното ако някой от Вас започне да се чуди.

Общо взето се надявам статията да Ви е харесала, получи се малко по-дълга отколкото би ми се искало и отколкото очаквах да стане, но пък какво да се прави явно си е имало за писане, нали така? Ако статията Ви е харесала, може да я споделите в някоя социална мрежа, току виж съм станал известен.

Ползите от оптимизацията за търсачки, за бизнеса

Ползите от оптимизацията за търсачки, за бизнеса

Оптимизацията за търсачки е един от най-ефективните начини за подобряване на видимостта и трафика на Вашия сайт. Като оптимизирате сайта си за популярни търсачки като Google, Bing и Yahoo, можете да привлечете повече посетители към сайта си и да подобрите крайния резултат. Ето някои от предимствата на SEO за бизнеса, които искам да дискутираме в тази статия, защото наистина могат да Ви бъдат полезни.

Та какви са ползите от оптимизацията за търсачки за бизнеса?

Ползите от оптимизацията за търсачки за бизнеса

1. Подобрете видимостта и трафика

Едно от основните предимства на SEO е, че може да помогне за подобряване на видимостта и трафика на Вашия уебсайт. Като оптимизирате сайта си за популярни търсачки, можете да гарантирате, че вашият уебсайт се показва по-високо в страниците с резултати от търсенето (SERPs), което ще доведе до кликване на повече хора към Вашия сайт. На свой ред, това може да доведе до увеличаване на уеб трафика и цялостно разрастване на бизнеса.

2. Рентабилна маркетингова стратегия

SEO е рентабилна маркетингова стратегия, тъй като е насочена към потребители, които вече се интересуват от това, което предлагате – те просто го търсят онлайн. Това означава, че не е нужно да губите пари за традиционни рекламни методи като печатни или телевизионни реклами. Вместо това можете да инвестирате в други области на вашия бизнес или да ги използвате, за да намалите разходите за SEO. Като цяло инвестирането в SEO може да ви помогне да спестите пари, като същевременно достигате ефективно до потенциални клиенти.

3. Повишава осведомеността за марката

Всяка добра маркетингова кампания трябва да има за цел да повиши осведомеността за марката и SEO не е по-различно. Когато потенциалните клиенти видят уебсайта ви да се показва високо в класациите до добре известни марки във вашата индустрия, те ще започнат да свързват вашата компания с тези по-големи играчи – и тази повишена осведоменост за марката може в крайна сметка да доведе и до увеличаване на продажбите.

Всичко до тук става ясно, но следващият въпрос, който си задаваме след като стигнем до заключението, че искаме да увеличим шанса си за по-добър SEO и да се разрастнем остава…

 

Как да подобрите стратегията си за оптимизация на търсещи машини?

Оптимизацията за търсачки е изкуството и науката да направите уебсайт по-видим и привлекателен за търсачките. Това е сложен процес, който включва много различни стратегии, тактики и техники, но целта винаги е една и съща: да увеличите трафика към вашия сайт.

Има редица начини да подобрите вашата SEO стратегия, но най-важното е да се съсредоточите върху ключовите думи. Правилното проучване на ключови думи може да бъде разликата между успеха и провала на тази сцена, така че е от съществено значение да вложите време и усилия в намирането на правилните ключови думи за вашия бизнес. Трябва да имате предвид и други фактори като качество на съдържанието, изграждане на връзки и потребителско изживяване, когато планирате своята SEO стратегия. Но ако искате наистина да дадете тласък на сайта си в търсачките, започнете с ключовите си думи.

Ако все пак Вие сте човек с бизнес и нямате времето да се занимавате с това, винаги остава варианта да оставите нещата на професионалистите. Има много хора, които се занимават само с това и разбират много от това как да направят така, че един сайт да се появи в Google.

Ако сте човек, който разбира, че трябва да инвестира в своето онлайн присъствие, но няма времето да се занимава сам с това, може да използвате моите услуги за пълна оптимизация, за търсачките.

Аз се занимавам с оптимизация за търсачките от няколко години. Имам много добри техники, с които успявам да индексирам сайтовете си в Google и останалите търсещи машини бързо и лесно.

Ако желаете и Вашият бизнес да бъде откриваем в интернет, не се притеснявайте да се свържете с мен, консултациите са безплатни.

Имейл хостинг

Имейл хостинг

Какво е имейл хостинг?

Вече разбрахме какво е уеб хостинг, но сега дойде момента да се запитаме какво е имейл хостинг?

Имейл хостинга обикновенно е включена в повечето услуги предлагащи уеб-хостинг пакети. Но като цяло това е отделна услуга, която позволява създаването на личен домейн имейл адрес, който може да се ползва за изпращане и получаване на писма. Този имейл домейн ще съответства на сайта Ви (на домейн името на сайта Ви).

Пример мога да Ви дам с моят имейл info@tanchev.net Това е имейл адрес хостван на моя сървър и е вързан към моят домейн tanchev.net.

Ако Ви дам пример с example.com, Вашият домейн на имейла би бил нещо от типа на office@example.com. Имайки имейл адрес от този тип прави бизнеса Ви да изглежда по-професионално. Нелепо е за мен в днешно време да виждам имейли на големи фирми съществуващи от години, от типа на @mail.bg, или още повече @abv.bg.

Въпреки, че повечето хора получават и използват имейл хостинга, който им се предоставя с уеб-хостинга, това не е задължително условие. Може да си вземете имейл хостинг от друго място, без уеб-сайт. Това Ви дава възможност да си избирате компаниите, които ползвате, в зависимост от това, за какво искате да ги ползвате.

Какви са предимствата на това да си вземете имейл хостинг?

Защо бихте искали да плащате за хостинг имейл, при положение, че в България има толкова безплатни опции, като например abv.bg, mail.bg, gmail и така нататък?

Най-голямото предимство за мен в имейл хостинга е това, че получавате домейн име с него. Може да имате имейл, който съответства на името на фирмата Ви например. За пример ще Ви дам следния вариант. Имате фирма за части, за коли, която се казва m3X. Имейл от типа на manager@m3x.com би изглеждал сред аудиторията Ви много по-добре, отколкото имейл m3x@gmail.com Или още по-зле office-m3x@abv.bg.

Другото предимство на имейл хостинга е, че е по-защитен. Големите доставчици на хостинг услуги като Google и Yahoo са сравнително защитени, но пък представляват по-голям интерес за хакери, просто защото са големи.

Използвайки хостинг имейл имате също така по-голям контрол на услугата, която получавате.

Какво е DNS?

Какво е DNS?

Какво е DNS?

DNS (Domain Name System) позволява на потребителите да се свързват с уеб-сайтове използвайки домейн-имена вместо IP адреси. За да разберете по-задълбочено какво е DNS, четете нататък.

Системата от домейн имена (DNS – Domain Name System) си представете, че е като указател за телефони, само че в интернет. Хората достъпват информация онлайн чрез домейн имена, например като tanchev.net или google.com. Уеб браузърите комуникират посредством интернет протоколи (IP адреси). Това, което прави DNS е да преведе и да закачи дадено домейн име към даден IP адрес, за да може браузера да зареди ресурсите към него.

Всяко устройство, което се свърже към интернет има уникален IP адрес, което се използва, за да бъде намерено от другите машини. Сървърите на системата от домейн имена (DNS) прави така, че хората да не трябва да помнят IP адреси като 101.105.143.1 (IPv4). Или още по-сложните 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 (IPv6).

Как работи DNS?

DNS „Медиатора“

За да работи системата между клиента и домейн-сървъра стои нещо наречено на английски „recursive resolver“ или още „dns recursor“. Това е посредника между браузъра и домейн-сървърите. Когато се изпрати заявка за уеб-сайт в бразуера, „посредника“ ще отговори с кеширана информация ако има някаква от предишни заявки. Ако няма, ще изпрати заявка към основните сървъри на ICANN. Ще последва втора към сървърите на домейн имената .com, .net и така нататък, още познати като основните TLD сървъри. След като медиатора получи информаиця от TLD сървърите към кой сървър да се обърне за допълнителна инфромация, ще последва трета заявка. При третата заявка посредника ще получи от сървъра информация за IP адреса на домейна, за който е заявката. След това ще го изпрати обратно на клиента.

Какво е DNS?

Основните сървъри на ICANN

Има 13 основни сървъра познати на всеки един „медиатор“ и те са първата спирка на всяка заявка за DNS записи. Основен сървър приема заявка от сървъра „посредник“, която включва домейн име. Основен сървър отговаря след това, като насочва „посредника“ към TLD (Top-level domain) сървър, в зависимиост от разширението за домейн, което сайта ползва (.com, .net, .org и така нататък). Тези основните сървъри се управляват от организация наречена ICANN.

Top-level domain (TLD) Сървър

Тези домейн сървъри поддържат информацията за всички домейн имена, които споделят еднакво разширение. Например .com, .net, .org и така нататък. Ако дадем пример с .com, сървъра поддържа информация за всеки уеб-сайт, който завършва на ‘.com’. Ако потребител търси сайта google.com, след като получи отговор от основните сървъри, за които говорихме по-нагоре, посредника сървър ще изпрати заявка към .com сървъра, който ще върне отговор като посочи на медиатора към кой сървър да се обърне след това.

Автентичния домейн сървър

В тази статия ще го наричам автентичен домейн сървър, защото не знам как по-друг начин да го кажа. На английски става на въпрос за authoritative nameserver. Това е сървъра, който държи информацията за дадения домейн, тоест записите за него, било то A запис или друг запис.

Например, ако имам DNS сървър в моята мрежа, която държи A запис за tanchev.net, моя сървър би бил автентичен за tanchev.net домейна.

Ако клиент изиска достъп до tanchev.net, медиатора ще изпрати заявка (като трета стъпка от цялата процедура) до моя сървър, за да получи автентичен отговор.

Видове DNS Записи

DNS записите са инструкции създадени и запазвани в DNS сървъри във файл, който се нарича ‘Зонов’ файл. Тези записи доставят важна информация и детайли относно домейни и хост-имена. Може да мислите за тях като директории. Тези директории помагат на DNS сървърите да насочат заявките си там където трябва.

Има доста DNS записи и всеки един от тях прави различно нещо, ако желаете да научите повече прочетете ги отдолу.

A Запис (Адрес)

Най-често се използва за закачане на напълно квалифицирано име на домейн (FQDN) към IPv4 адрес и действа като преводач конвертиращ IP адреса към домейн име.

FQDN*

FQDN означава пълно име на уеб-сайт, компютър, сървър или подобно. Пример за FQDN би било името на имейл сървъра mail.ugabuga.com, ‘mail’ в случая, е хост името, а ugabuga.com, името на домейна.

AAAA Запис

Подобно на А Запис, но вместо това се използва за закачане на IPv6 адреси и конвертирането им. Мобилните телефони например предпочитат IPv6 адреси, когато има такива налични.

CNAME Запис (канонично име)

Псевдоним, който насочва към друг домейн или поддомейн, но никога към IP адрес. Този запис закача напълно квалифицирано домейн име (FQDN) към друго напълно квалифициращо домейн име (FQDN). Тоест може да има различни хостове, които сочат към една локация. Например ако искате, когато хората посещават www.tanchev.net да отиват на tanchev.net, който сте направили да сочи с A запис към IPv4 адрес, то трябва да му направите Cname запис, който посочва www.tanchev.net към tanchev.net.

NS Запис (name server запис)‍

Определя кои имена, на кои сървъри са авторитетни за даден домейн или поддомейн.

MX Запис (Mail eXchange)‍

Този запис се използва, за да кажете на мейл сървърите къде да доставят имейли за даден домейн.

TXT (текстов) Запис

Позволява да се добавят бележки, които обикновенно се използват за валидация на сайтове, валидация на собственост и така нататък.

CAA Запис

Този тип запис позволява на собствениците на домейни да заявят кои фирми издаващи сертификати за SSL могат да издават такива за дадения домейн и поддомейните към него. Ако е въведен сертификата може да бъде издаван само от дадената фирма, ако не е, сертификат може да бъде издаден от всички фирми, които се занимават с това.

Какво е домейн?

Какво е домейн?

Какво е домейн?

Когато става на въпрос за интернет адрес или име на сайт, домейн или домейн име е локацията на този уеб-сайт или адреса на сайта. Например домейн името „google.com“ насочва към IP адрес „216.58.216.164“. Това го коментирахме в статията ми за DNS записите. По-лесно е да се помнят имена, отколкото дълги изрази от числа.

Домейн името съдържа максимум 63 знака и минимум 1 знак и се въвежда след протокола, за който споменахме в статията ми за SSL.

Какво е домейн?

Какво е домейн от първо и второ ниво?

В примера по-отгоре на снимката „blog.tanchev.net“, има три части на домейн името. Първата част – „blog“ e домейн трето ниво. След това следва името „tanchev“, което е второто ниво на домейна. А разширението – „.net“ e първото ниво домейн. Това също го споменахме за момент в статията какво е DNS, когато говорихме за основните TLD (top-level domain) сървъри.

Какво е TLD (Допълнителна информация)?

Алтернативно познато под името домейн суфикс или домейн разширение, TLD е съкращение на английски идващо от името top-level domain. Това е завършващата част на един домейн. Например, когато посещавате tanchev.net, „.net“ е TLD-то на моят уеб-сайт или разширението на моята интернет страница. Оригиналните и първични разширения са: .com, .gov, .org, .net, .mil, .edu, .int.

Какво е SLD (Допълнителна информация)?

Познато още под името 2LD, съкращението SLD (Second-level domain) е домейн името намиращо се пред разширението на домейна. Например в нашият случай при tanchev.net, „tanchev“ e второто ниво на домейна „.net“. Ще Ви дам пример, за да Ви стане още по-ясно. Ако дадем пример с домейна „google.co.uk“, името „co“ e второ ниво домейн на „uk“, а „google“ ще се счита за трето ниво домейн.

Кой е първият домейн в света?

Първият домейн в света е „symbolics.com“ регистриран през 1985г. от компанията Symbolics.

През 2009г., Aron Meystedt се свързва с тях, за да опита да закупи домейна. Symbolics се съгласяват и той става собственик на най-стария домейн в света.

XAMPP – Как се инсталира XAMPP

XAMPP – Как се инсталира XAMPP на localhost 2022

Как се инсталира XAMPP на localhost?

За да разберем как се инсталира XAMPP, първо трябва да свалим приложението. Затова отиваме в сайта https://www.apachefriends.org/index.html, и кликаме на бутона „Xampp for windows“.

xampp-for-windows

След като свалим файла, го пускаме. Появява ни се прозорче, на което кликаме на бутона „Next“.

Кликаме на бутона "next" при инсталацията на Xampp

На следващата стъпка от инсталатора ни се появяват частите, които ще инсталираме с Xampp. Ако не разбираме не пипаме нищо и продължаваме нататък отново с бутона „Next“. За целите на урока нищо не пипаме и продължаваме нататък.

Изибраме си директория, в която желаем да се инсталира XAMPP, в моя случай това е просто диск „C:/“.

На следващата стъпка отново кликаме „Next“.

И на следващата отново кликаме на „Next“. Това ще започне инсталацията на XAMPP.

След като инсталацията завърши, ще Ви попита дали искате да стартирате контролния панел на XAMPP. Кликнете на бутона „Finish“, без да де-маркирате тикчето за стартиране на контролния панел.

След като отворите контролния панел, стартирайте Apache и MySQL. Това става с бутоните „Start“.

Настройка на Xampp и качване на файлове

В моя случай ми се наложи да деактивирам Web Deploy, който бях инсталирал, защото заема същия порт на Apache. При Вас това няма да е необходимо ако нямате програми, които заемат порт 80 или 443. Двете услуги трябва да светнат в зелено, това значи, че са активирани и работят.

Честито вече инсталирахте Xampp с Apache и MySQL. Може да имате работещ сайт на Вашият личен компютър. За тази цел трябва да качите файловете на сайта си в C:/xampp/htdocs, като „C“ в моя случай е диска, на който съм инсталирал програмата, при Вас може да е различно. Важно е да знаете, че файловете трябва да са в папка „htdocs“.

Понастоящем зареждайки localhost, ще Ви се зарежда началната страница с инсталационните html файлове на xampp.

 

След като сменим файловете в папката htdocs, те ще се появяват, когато въведем в полето на браузъра „localhost“.

С това завършваме урока за това как да инсталираме xampp.

Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Термина уеб сървър може да е двузначен. Може да става на въпрос за софтуерен сървър или за машина хостваща файлове, или и за двете неща, работещи заедно.

От хардуерна гледна точка, уеб сървър е компютър, който запазва софтуер и уеб-сайт компонентни файлове. Например това могат да бъдат HTML документи, снимки към тях, CSS файлове и така нататък. Това, което прави сървъра е да позволява обмена на физическа информация с други устройства свързани в интернет (в сайта).

Ако гледаме на уеб сървъра пък от софтуерна гледна точка, то тогава става на въпрос за това как потребителите достъпват хостваните файлове. Най-простия пример е с HTTP сървъра, той може да бъде достъпен през домейн име на сайта, който пази като файлове. Това, което прави той е да достави съдържанието на сайта, на крайния потребител.

По най-простичък начин казано, когато браузър има нужда от файл, който се хоства на даден уеб сървър, браузера прави заявка за този файл посредством HTTP. Когато тази заявка достигне до правилният (хардуерен) сървър, софтуера приема заявката, намира дадения файл и го изпраща обратно към браузера, отново през HTTP.

Сървърите могат да бъдат статични и динамични.

Статичния уеб-сървър представлява компютър с HTTP софтуер. Нарича се статичен, защото сървъра изпраща файловете както са хоствани на машината.

Динамичния сървър от друга страна представлява статичен уеб-сървър плюс допълнителен софтуерен, който поддържа база от данни и дори други апликации. Нарича се динамичен, защото доста често съдържанието се обновява от връзката с базата от данни преди да е доставена на крайния потребител.

Хостване на файловете

Уеб сървъра трябва да може да запазва файлове, тьй като сайтовете са създадени от файлове. Това както казахме може да са HTML документи и останалите файлове към тях. Снимки, видеа, CSS файлове, Javascript файлове и така нататък.

На практика може да хоствате тези файлове и на Ваша машина, но както написах в статията за това какво е хостинг, по-удобно е човек да използва услуга за хостване на сайтове, защото има доста предимства от това.

Надявам се статията ми на тема какво е уеб сървър да Ви е допаднала. Ако е така може да оставите своята оценка под нея.