facebook
Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Какво е уеб сървър?

Термина уеб сървър може да е двузначен. Може да става на въпрос за софтуерен сървър или за машина хостваща файлове, или и за двете неща, работещи заедно.

От хардуерна гледна точка, уеб сървър е компютър, който запазва софтуер и уеб-сайт компонентни файлове. Например това могат да бъдат HTML документи, снимки към тях, CSS файлове и така нататък. Това, което прави сървъра е да позволява обмена на физическа информация с други устройства свързани в интернет (в сайта).

Ако гледаме на уеб сървъра пък от софтуерна гледна точка, то тогава става на въпрос за това как потребителите достъпват хостваните файлове. Най-простия пример е с HTTP сървъра, той може да бъде достъпен през домейн име на сайта, който пази като файлове. Това, което прави той е да достави съдържанието на сайта, на крайния потребител.

По най-простичък начин казано, когато браузър има нужда от файл, който се хоства на даден уеб сървър, браузера прави заявка за този файл посредством HTTP. Когато тази заявка достигне до правилният (хардуерен) сървър, софтуера приема заявката, намира дадения файл и го изпраща обратно към браузера, отново през HTTP.

Сървърите могат да бъдат статични и динамични.

Статичния уеб-сървър представлява компютър с HTTP софтуер. Нарича се статичен, защото сървъра изпраща файловете както са хоствани на машината.

Динамичния сървър от друга страна представлява статичен уеб-сървър плюс допълнителен софтуерен, който поддържа база от данни и дори други апликации. Нарича се динамичен, защото доста често съдържанието се обновява от връзката с базата от данни преди да е доставена на крайния потребител.

Хостване на файловете

Уеб сървъра трябва да може да запазва файлове, тьй като сайтовете са създадени от файлове. Това както казахме може да са HTML документи и останалите файлове към тях. Снимки, видеа, CSS файлове, Javascript файлове и така нататък.

На практика може да хоствате тези файлове и на Ваша машина, но както написах в статията за това какво е хостинг, по-удобно е човек да използва услуга за хостване на сайтове, защото има доста предимства от това.

Надявам се статията ми на тема какво е уеб сървър да Ви е допаднала. Ако е така може да оставите своята оценка под нея.