facebook
Какво е домейн?

Какво е домейн?

Какво е домейн?

Когато става на въпрос за интернет адрес или име на сайт, домейн или домейн име е локацията на този уеб-сайт или адреса на сайта. Например домейн името „google.com“ насочва към IP адрес „216.58.216.164“. Това го коментирахме в статията ми за DNS записите. По-лесно е да се помнят имена, отколкото дълги изрази от числа.

Домейн името съдържа максимум 63 знака и минимум 1 знак и се въвежда след протокола, за който споменахме в статията ми за SSL.

Какво е домейн?

Какво е домейн от първо и второ ниво?

В примера по-отгоре на снимката „blog.tanchev.net“, има три части на домейн името. Първата част – „blog“ e домейн трето ниво. След това следва името „tanchev“, което е второто ниво на домейна. А разширението – „.net“ e първото ниво домейн. Това също го споменахме за момент в статията какво е DNS, когато говорихме за основните TLD (top-level domain) сървъри.

Какво е TLD (Допълнителна информация)?

Алтернативно познато под името домейн суфикс или домейн разширение, TLD е съкращение на английски идващо от името top-level domain. Това е завършващата част на един домейн. Например, когато посещавате tanchev.net, „.net“ е TLD-то на моят уеб-сайт или разширението на моята интернет страница. Оригиналните и първични разширения са: .com, .gov, .org, .net, .mil, .edu, .int.

Какво е SLD (Допълнителна информация)?

Познато още под името 2LD, съкращението SLD (Second-level domain) е домейн името намиращо се пред разширението на домейна. Например в нашият случай при tanchev.net, „tanchev“ e второто ниво на домейна „.net“. Ще Ви дам пример, за да Ви стане още по-ясно. Ако дадем пример с домейна „google.co.uk“, името „co“ e второ ниво домейн на „uk“, а „google“ ще се счита за трето ниво домейн.

Кой е първият домейн в света?

Първият домейн в света е „symbolics.com“ регистриран през 1985г. от компанията Symbolics.

През 2009г., Aron Meystedt се свързва с тях, за да опита да закупи домейна. Symbolics се съгласяват и той става собственик на най-стария домейн в света.